Ovo je kristal za koji se veruje da spaja svetlost i materiju, duh i telo. Štiti od negativnih uticaja i jedan je od najsnažnijih čistača aure. Postavljen u kuću donosi mir i slogu. Nosiocu daje bistrinu uma, gipkost i fizičko zdravlje. Vraća vitalnost i podmlađuje na ćelijskom nivou.

Osobine

Selenit je kristalizirani oblik gipsa, koji se koristi za sreću i zaštitu. Snažna vibracija selenita može očistiti, otvoriti i aktivirati krunsku čakru i treće oko i odličan je za sve vrste duhovnog rada.

Selenit se formirao u prošlosti kada je došlo do isparavanja slane vode iz mora. Boje mu variraju, pa tako može da bude beličast, slabo proziran, svilenkastog sjaja, a ukoliko se u njemu nađu neke primese, može da se pojavi u plavoj, narandžastoj, žutoj, ružičastoj, svetlo crvenoj, zelenoj ili smeđoj boji.

Javlja se u obliku pločastih štapića i u obliku rozete- ruže. Obično se nalazi u pustinjama, na suncu, tamo gde ima mnogo svetla, mada su najveći do sada pronađeni primerci oni iz pećine u Meksiku.

Selenit se takođe može koristiti za jačanje pamćenja.

Fizički, selenit uklanja energetske blokade sa fizičkih i eteričnih tela. Može da preokrene efekte „slobodnih radikala“, tako da leči i popravlja oštećenja na ćelijskom nivou. Selenit je povezan sa kičmom i skeletnim sistemom. Može se koristiti za stimulisanje rada mlečnih žlezda i dojenje.

Tvrdoća selenita na Mosovoj skali je 2.

Naziv selenit dolazi od grčke reči Selene, što znači mesec. Stari Grci su ga izuzetno cenili i koristili su ga za izradu prozora, kako bi kuća bila okupana blistavo bisernom belinom koju daje ovaj kristal kada kroz njega prolazi svetlost, a koja je podsećala na svetlost meseca.

Selenit se smatra kristalom istine, poštenja i mentalne jasnoće. On podstiče meditaciju i duhovni razvoj.

Zbog svoje prugasto kristalne strukture selenit veoma naliči na turmalin. Ovaj kristal ima moć da očisti auru nosioca od neželjenih uticaja a isto tako i da očisti sve druge kristale sa kojima dođe u dodir, što ga čini jednim od najmoćnijih kristala koje možete imati u svojoj kolekciji.

Nalazišta

Selenita ima u Meksiku, Brazilu, SAD-u, Maroku, Grčkoj, Poljskoj, Rusiji i Madagaskaru.

Zašto je selenit dobar za vas?

Selenit obezbeđuje mir u kući. Fizički, ravna kičmu, podstiče pokretljivost, štiti od trovanja živom i sadržaja zubnih plombi, podmlađuje. Narandžasti, isceljuje zemlju i materiju, dovodeći čiste energije. Prozirni donosi bistrinu uma.

Selenit se može koristiti za konstruisanje zaštitne rešetke oko kuće, čime se stvara bezbedan i miran prostor. Za ovo je potrebno da komadiće selenita postavite unutra, u uglove kuće.

Takođe, može se koristiti i jedan krupniji komad selenita, koji će kuću ispuniti atmosferom mira.
Štapići selenita se koriste za uklanjanje nepoželjnih entiteta iz aure kao i za zaštitu od bilo kakvih negativnih spoljašnjih uticaja.

Za čišćenje aure, potrebno je da se uradi sledeće:
Pomerajte kristal selenita pored tela, idući od vrha glave prema nogama. Ponavljajte ovaj ritual za čišćenje dok se ne osetite potpuno regenerisani pozitivnim vibracijama. Nakon toga ćete imati obnovljen osećaj ravnoteže i zaštitu bele svetlosti koja vas povezuje sa univerzumom.

Isceljenje i zdravlje

Selenit daje telu veliku energiju. Odličan je za izravnanje kičme, daje joj elastičnost i leči bolesti povezane s kičmom. Stabilizuje vegetativni nervni sistem. Neutrališe otrove u telu, kao i štetno delovanje slobodnih radikala.

Pomaže doiljama da imaju dovoljno mleka za bebe, ublažava napetost mišića, pomaže da se uspostavi normalan rad prostate.

Usporava starenje kože i kostura tako što pomaže bolju apsorpciju kalcijuma i drugih minerala i vitamina.

Koristi se za masažu (wellness), kod kristaloterapije, te kao moćan zaštitnik aure sprečava krađu ili neželjeni odliv energije.

Takođe se pokazao delotvornim kod uklanjanja konfuzije, pomaže kod Alchajmerove bolesti i demencije, te ublažava epileptičke napade.

Blagostanje i prosperitet

Kao i većina kristala, selenit je sjajan kamen koji može da privuče bogatstvo, prosperitet i obilje, tako što nosiocu pomaže da se fokusira i radi predano na ciljevima koje želi da postigne. On daje mentalnu jasnoću i privlači u vaš život istomišljenike sa kojima ćete lako i efikasno obavljati poslove i završavati projekte.

Selenit promoviše dobre poslovne prakse i nadahnjuje iskrenost u poslovnim i profesionalnim odnosima. On će vam pomoći da radite pametno, a ne naporno i da ulažete svoje energije u pravom smeru.

Ovo je dobar kristal za rešavanje bilo čega što se tiče novca, uključujući novčane probleme i pravna pitanja.

Ljubav i veze

Sve što želite da vam se dogodi na romantičnom planu možete postići tako što ćete se povezati sa energijama ovog kristala.

Ako ste tražili ljubav, ali niste imali mnogo sreće da pronađete onu koja će trajati, kristal selenita može da vam u tome pomogne.

Ako ste zaljubljeni u nekoga, ali sa tom osobom ostajete samo u prijateljskim odnosima, kristal selenita će vam pomoći da ova veza preraste u romantični odnos.
On će vam takođe pomoći da se osveži i osnaži postojeća ljubav koja je počela da gubi sjaj.

To je kristal koji će očistiti mentalne blokade oko vas i učiniti da postanete prijemčivi za energije ljubavi i da ih prihvatite u svoj život. On će vam doneti harmoniju i unutrašnji mir.

 

 

Čišćenje i punjenje

Selenit je osetljiv na vlagu pa se čist isključivo suhom, mekom krpom.
Punit se tako što se zajedno sa komadom gorskog kristala i ametista ostavi neko sati na dnevnom svetlu.

Zodijak

Selenit je dobar za rad sa krunskom čakrom, a takođe je jedan od najsnažnijih čistača aure. Preporučuje se za meditaciju i izuzetno je jak pomoćnik pri radu sa svetlim spiritualnim nivoima.
Dobar je za sve horoskopske znakove, a posebno za Bikove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *