Ovo je kristal novih početaka koji nosiocu daje svežu energiju i vodi ga prema novim pravcima i ciljevima, pruža mu zaštitu dok istražuje nove puteve i mogućnosti. Umiruje emocionalnu nestabilnost i stres te stabilizuje emocije, pulsirajući smirujućim vibracijama. Mesečev kamen pojačava intuiciju, promoviše inspiraciju, uspeh i sreću u ljubavnim i poslovnim sferama.

Osobine

Mesečev kamen je deo porodice minerala feldspata. To je kristal specifičnog sjaja koji se može naći u raznim bojama: beloj, krem, sivoj, boji breskve, ružičastoj, žutoj, braon i plavoj. Specifičan sjaj mesečevog kamena dolazi od osobina njegove kristalne strukture.

On u svom sastavu može da sadrži deo albita u slojevima, što dovodi do pojave interferencije, koju vidimo kao igru svetlosti unutar njega. Mesečev kamen može biti poluprovidan, potpuno prozračan ili potpuno neprovidan, porcelanskog sjaja i specifičnog odsjaja.

Tvrdoća mesečevog kamena na Mosovoj skali je 6 – 6.5.

Najcenjeniji primerci mesečevog kamena dolaze iz Šri Lanke i Indije. Smatra se da su najzanimljiviji primerci mesečevog kamena oni pronađeni u rudnicima u Švajcarskim Alpima.

Ovom kristalu je naziv mesečev kamen dao rimski istoričar Plinije, koji je za njega napisao da izgleda kao da menja izgled sa svakom mesečevom fazom. Verovanje da Mesec utiče na ovaj nežni kristal zadržalo se sve do 16. veka.

Stari Grci su verovali da mesečev kamen ima moć da poveže ljude s bogovima a to verovanje su kasnije prihvatili stanovnici Rimske imperije. U Indiji je ovaj kristal smatran svetim kamenom, a među mnogim starim narodima je cenjen kao kristal koji donosi ljubav i romantiku.

Veoma je popularan kao kristal za izradu nakita.

 

Nalazišta

Pored nalazišta u Šri Lanki, Indiji i Švajcarskoj, mesečev kamen se može naći i u Mijnamaru, Brazilu, Norveškoj, SAD-u, Australiji, Nemačkoj, Tanzaniji i na Madagaskaru.

Zašto je mesečev kamen dobar za vas?

Iako se mesečev kamen tradicionalno smatra kristalom koji donosi dobrobit ženama, posebno u vezi trudnoće i porođaja, ovaj kristal mogu da koriste i muškarci, posebno kada je potrebno da balansiraju energije uma i srca kao i emotivnog i logičkog razmišljanja. Ovaj kristal i ženama i muškarcima pomaže u smirivanju emocija i njihovom izražavanju, a takođe kod onih koji ga nose dovodi do povećanja kreativnosti.

Nošenje Mesečevog kamena poboljšava intuiciju. Ukoliko želite da osvestite emocije i situacije koje ste nekada potisnuli u podsvest, a koje i dalje upravljaju vašim životom, onda je mesečev kamen idealan za vas. Jednom osvešćene, sve ove potisnute emocije mogu da vas dovedu do razumevanja prilika koje vam se pojavljuju i životu, i tako osvešćene možete da ih razgradite i neutrališete, ukoliko nisu dobre za vas.

Takođe, svim ljudima koji se nalaze u situacijama kada moraju da reaguju brzo i prisebno, poput lekara i rukovodilaca koji svakodnevno rešavaju tekuće probleme, mesečev kamen će omogućiti da izbegnu preterane emotivne reakcije i da rešavanju problema pristupe na smiren i efikasan način.

Mesečev kamen donosi sreću, gracioznost, milosrđe, nadu, duhovne uvide, lak porođaj, sigurno putovanje vodenim putevima, nove početke i prilagođavanje promenama.
Smatra se da mesečev kamen ima blagotvorno dejstvo na rast bilja, pa je preporučljivo da se komadi mesečevog kamena rasporede po vrtovima, voćnjacima i da ga zemljoradnici drže uz sebe kada obavljaju setvu, da bi imali bolje prinose.

 

Isceljenje i zdravlje

Smatra se da mesečev kamen povećava plodnost i reguliše hormone u telu, a takođe da ženama daje zaštitu tokom trudnoće i porođaja.

Takođe se veruje da štiti nosioca tokom putovanja preko okeana i mora.

On ima smirujuće dejstvo i pomaže nosiocu da umanji stres i da smiri emocije i tako izbegne neželjene ili nepotrebne preterane emotivne reakcije, posebno ljutnju, svađe i prepirke. Takođe kod nosioca budi i pojačava intuiciju.

Na fizičkom planu, mesečev kamen pomaže kod problema sa hipofizom, digestivnim sistemom, gojaznošću, zadržavanjem tečnosti, hormonskim problemima.

Blagostanje i prosperitet

Mir koji mesečev kamen generiše ima senzualni kvalitet koji deluje na sve oko sebe očaravajućim, mekim sjajem duboke vitalnosti i kreativne energije. Ova energija je lekovita energija obnavljanje i budi u nosiocu, kao i onima u njegovom okruženju nadu, osetljivost na fine vibracije, intuiciju i pojačava njihove psihičke sposobnosti.

Ova energija pospešuje kreativnost nosioca, kao i prijemčivost onih koji ga okružuju za nove i sveže ideje. Na taj način mesečev kamen omogućava nosiocu da postigne željene ciljeve i da lako ostvaruje napredak u poslu i karijeri.

Ovo je blag a u isto vreme magičan kristal koji donosi energiju rasta, napretka i izobilja u životu.

Ljubav i veze

U istočnjačkim kulturama mesečev kamen je cenjen kao kristal koji podstiče ljubav. Veruje se da nošenje mesečevog kamena donosi novu ljubav u život, kao i da obnavlja i osnažuje staru vezu koja je počela da gubi snagu.

Žene su ga često ušivale u odeću, pošto se ovaj kristal smatra simbolom plodnosti.

On je cenjen kao kristal koji nakon svađe ili rasprave donosi pomirenje bračnim partnerima ili zaljubljenim parovima, tako što svako od njih drži komadić ovog kristala u blizini srca, a nakon nekog vremena te komadiće razmene i pomire se. Takođe, zaljubljeni su ga stavljali u usta za vreme punog meseca, kako bi videli svoju budućnost.

 

Čišćenje i punjenje

Mesečev kamen se čisti pod mlazom mlake vode.
Najbolji metod za njegovo punjenje je da se ostavi izložen mesečevoj svetlosti.

Zodijak

Ovaj kristal nas dovodi u kontakt sa našim osećanjima i intuicijom, a posebno je dobar za rad sa drugom, četvrtom i šestom čakrom.
Mesečev kamen je naročito dobar za vodene horoskopske znakove: Ribe, Rakove i Škorpije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *