Ovo je blag, umirujući kristal. Delovanja ahata je sporo, ali donosi veliku snagu i trajne rezultate. Pomaže kod bilo koje vrste emocionalne traume. Stvara osećaj sigurnosti rastvaranjem unutrašnje napetosti. Poboljšava mentalnu funkciju i tako poboljšava koncentraciju i analitičke sposobnosti, što nosioca vodi do praktičnih rešenja.

Osobine

Ahat je vrsta kalcedona za kojeg je karakteristična trakasta i slojevita građa. Ovo je amorfni mineral koji se u prirodi javlja u vidu nodula, geoda i žica u vulkanskim stenama.

Tvrdoća mu je 6,5 do 7 po Mosovoj skali.

Zbog raznovrsnosti boja koje se pojavljuju usled različitih jedinjenja mangana i gvožđa, ahat se deli na mnoge varijetete. Postoji više od 150 vrsta ahata, a neki od njih su: beli, plavi čipkasti ahat, Botswana ahat, plavo-zeleni i zeleni ahat, vatreni, mahovinasti, dendritski ahat, itd. Ahati uglavnom imaju voštani sjaj. Ponekad mogu da budu providni, sa sitnim kristalima. Boja ahata se može menjati bojanjem.

Tradiciju krivotvorenja poludragog kamenja bojanjem praktikovali su i stari Rimljani, koji su jeftiniji ahat bojili posebnom tehnikom, da bi učinili da izgleda kao skupoceniji oniks (oba kamena su vrste kalcedona, s tim što je oniks tvrđi i otporniji). Najčešće su nastojali da dobiju najskuplju i u to doba najtraženiju varijantu – crni oniks.

Ahat je bio veoma cenjen u starom Sumeru i Egiptu, gde su od njega izrađivali razne posude, amulete i magijske predmete. Ovo je izrazito dekorativan kamen, te su od njega od davnina izrađivali prstenje, broševe, ukrase za kosu, i razne druge ukrase.

Rimljani su posebno cenili geme i pečatno prstenje u vidu intalija, izrađeno od ahata. Posla pada Rimskog carstva tradicija obrade ahata prenesena je na istok, u Vizantiju.

Nalazišta

Poljska, Rusija, Češka, Nemačka, Norveška, Engleska, Maroko, SAD, Brazil, Afrika. U Srbiji se može naći na Fruškoj Gori, te u okolini Vrnjačke Banje i Kragujevca.

Zašto je ahat dobar za vas?

Ahat ojačava i stabilizira auru što će vam pomoći da balansirate svoju energiju i usmerite je efikasno na izvršavanje dnevnih aktivnosti. Takođe će vam pomoći da ne podlegnete panici pokušavajući uraditi sve odjednom, već da svoje obaveze rasporedite i efikasno upravljate svojim vremenom. Ovo je kamen koji deluje polako, ali donosi veliku snagu i uvide u informacije o tome što vas je sprečavalo u ostvarivanju nekih ciljeva.

Psihološki, ovaj kamen će vam pomoći da prihvatite i razumete sebe i svoje želje i postupke, te će vam time podići nivo samopouzdanja. On je poznat po tome što smiruje unutrašnji bes i osećaj bespomoćnosti, te donosi osećaj sigurnosti i otklanja gorčinu iz srca. Nežno i postojano, ovaj kamen podstiče ljubav i hrabrost da se krene ispočetka.

Ahat ima sposobnost da podigne nivo svesti, vodi nosioca prema duhovnim saznanjima i pomaže da se ostvari dugotrajna unutrašnja stabilnost. Ovaj kamen će vas ispuniti životnom radošću i optimizmom i učiniti da se osećate inspirisano i motivirano, te će doprineti vašoj kreativnosti i produktivnosti. On će vas ohrabriti da iskoristite svoje talente i sposobnosti kako biste promenili svoj život na bolje.

Ahat će vam pokazati da su mogućnosti beskrajne i usmeriti vas da krenete putem koji je za vas najbolji.

 

Isceljenje i zdravlje

Ahat pročišćava i transformiše negativne energetske uticaje kako na emotivnom tako i na fizičkom nivou. Energije ahata mogu pomoći kod problema sa vidom, gastritisom, probavom, krvnim sudovima i bolestima kože. Pročišćava limfni sistem i time podiže opšti imunitet organizma.

Ahat se pokazao kao dobar kamen za trudnice, kao i mlade majke, kod kojih sprečava pojavu post-porođajnog sindroma. Energija ovog kamena može sprečiti probleme vezane za dojenje, odnosno, može pomoći da se poveća količina i kvalitet mleka za dojenje.

Blagostanje i prosperitet

Ahat je kamen koji može doneti blagostanje i ispunjenje u svim aspektima vašeg života, a posebno vašeg finansijskog života. Kada radite sa energijom ovog kamena, osećaćete se bogatima i osnaženima, što će vam pomoći da ostvarite sve svoje finansijske ciljeve. Ahat će to učiniti tako što će vam pomoći da donosite realne odluke vezane za budžet, zasnovane na stvarnom stanju i pragmatičnom razmišljanju.

Energije ovog kamena će vas voditi u donošenju najboljih odluka, tako što nećete ulaziti u riskantne situacije, kada su u pitanju vaše finansije.

Ljubav i veze

Ahat ima umirujuće i pozitivno dejstvo na vaše emocije. On će vam pomoći da zadržite pozitivan stav čak i kada prolazite kroz teškoće u vezi, tako što će podržati vaša uverenja da su svi izazovi kroz koje prolazite privremeni. Uz pomoć́ ahata, bez obzira na izazove kroz koje prolazite, oni će na kraju samo ojačati vašu vezu.

Ahat će vas podstaći da iznesete sve one stvari koje vas nesrećnima, a to će vam pružiti priliku da ispravite greške i dajte svojoj vezi još jednu šansu. Ovaj kamen će vam pokazati kako možete otpustiti svoj bes, ispunite srce ljubavlju i poverenjem i skupite hrabrost da počnete ispočetka. On će vas inspirisati da radite na tome da ispunite svoj život samo dobrim i divnim stvarima. Ovaj kamen će takođe ukloniti svako osećanja zavisti ili ljubomore, koje bi moglo da poremeti vašu vezu.

Čišćenje i punjenje

Ahat se čisti jednom sedmično pod mlazom tekuće vode 3 do 5 minuta.

Nakon toga se stavlja da odstoji nekoliko sati izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, ili se ostavi preko noći uz gorski kristal.

Vrste ahata

Beli ahat


Boja : mlečno do šareno bela
Horoskop : Bik, Blizanci, Rak
Osnovna čakra : sporedne čakre na rukama

On je simbol duhovne čistote, ravnoteže i mira. Beli ahat pomaže u lečenju tumora, posebno kožnih, kao i kod ostalih kožnih oboljenja. Smanjuje osetljivost kože na svetlost i čini je otpornijom. Takođe pročišćava limfni sistem, a eliksir od belog ahata odlično je sredstvo za negovanje i čišćenje kože, te regulaciju hormonalnih poremećaja koji uzrokuju dlakavost.

Plavi čipkasti ahat

Boja: mlečno do šareno plava
Horoskop: Bik, Blizanci, Rak
Osnovna čakra: grlena

Ahat plavi čipkasti umiruje stres, smanjuje visok pritisak, smiruje alergije na koži i pomaže kod problema sa kostima. Smiruje negativne emocije: ljubomoru, bes, zavist, mržnju i nezadovoljstvo. Vezuje se sa nadom, jedinstvom, optimizmom, pozitivnim mislima, nesmetanim protokom životne energije, radošću i istinom.
Odličan je za grlenu čakru i komunikaciju.

Odličan je kod lečenja infekcija, upala, groznice, te pomaže kod spuštanja telesne temperature. Isceljuje grlo, disajne puteve, limfne žlezde i tiroidnu žlezdu.
Preporučljivo je da se čisti dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu nekoliko časova.

Botswana ahat

Boja: boje u raznim tonovima svilenog sjaja
Horoskop: Blizanci, Rak, Jarac
Osnovna čakra: sakralna, sporedne čakre na nogama i grlena, čeona i temena

Naziva se i kamenom promene, pošto podstiče nosioca da se menja u pozitivnom smeru. Te promene su, zahvaljujući ovom zaštitničkom kamenu, blage i bezbolne. Energija ovog kamena je utešna i ohrabrujuća. Kada se nosi u džepu botswana ahat vam može pomoći da se uspešno borite sa svakodnevnim životnim promenama i izazovima. Takođe olakšava stanja žalosti i otklanja depresiju. On će vam pomoći da se koncentrišete na rešenja i time povećava vašu koncentraciju.

Odlična je pomoć kod borbe sa ovisnostima, kao i kod destruktivnih i samo-destruktivnih nagona koje smiruje i eliminiše. Vibracija ovog ahata najjače utiče na prvu čakru i blagotvorno utiče na jačanje libida kod oba spola. Kod žena olakšava porođaj. Blagotvoran uticaj botswana ahat ima i na sporedne čakre na nogama, te time lekovito deluje na reumatska oboljenja kolena, zglobova, bedara, prstiju na nogama, stopala i kičme. Kada se stavi na grlenu čakru, pomaže normalizaciji funkcionisanja disajnih organa.
Eliksirom napravljen od botswana ahata umivaju se i isceljuju oči, kosa i koža.

Vatreni ahat


Boja: crvena, narandžasta
Horoskop: Bik, Blizanci i Škorpion
Osnovna čakra: čeona, treće oko, osnovna

Vatreni ahat ima duboku vezu sa zemljom. Njegova energija je umirujuća, daje podršku, snagu i hrabrost u teškim trenucima. Koristi se za pojačavanje psihičkih talenata. Posebno ga cene šamani, koji ga koriste da bi potakli vidovitost i prizvali slike sa drugih nivoa života.

Vatreni ahat pruža snažnu zaštitu, posebno kod napada na energetskom nivou. Ovaj kamen jača auru nositelja koja postaje jaka poput zida, te tako odbija sve negativne uticaje, bilo slučajne, bilo namerne. U isceljenju se smatra da pojačava prirodne sposobnosti organizma za samoizlečenje, tako što povoljno deluje na cirkulaciju i niže digestivne sisteme.

Mahovinasti ahat

Boja: mahovinasto zelena s mlečnim pegama ili prugama, svileno sjajna do mat zagasita
Horoskop: svi znaci
Osnovna čakra: srčana

Smatra se da stavljanje mahovinastog ahata u baštu donosi lepše, svetlije cveće, i povećava prinos, te se često naziva i kamenom baštovana. Ovo je kamen idealan za sve koji mnogo borave brave u prirodi ili im je posao vezan za prirodu, poljoprivredu, baštovanstvo.Ovo je takođe i kamen ljubavi i prijateljstva. Nosiocu donosi obilje, uspeh i prosperitet. Pojačava samopoštovanje, pozitivne crte ličnosti i smanjuje nivo stresa. Onima koji su skloni preterivanju sa dužnostima, pomaže da uspostave balans i pronađu ravnotežu. Razvija kod nosioca samopouzdanje i samopoštovanje.

U lečenju se koristi kod upala, smanjuje otoke, reguliše šećer u krvi. Može se koristiti i kao eliksir za spoljnju upotrebu, za lečenje gljivica i kožnih infekcija.

Dendritski ahat


Boja: Prozirna, smeđa, zelena
Horoskop: svi znaci
Osnovna čakra: sve čakre

Dendritski ahat stvara mirno okruženje, kako unutrašnje tako i spoljašnje. Ovaj kristal ima posebno jaku vezu sa biljnim kraljevstvom i produbljuje našu vezu sa zemljom.
Poznat je kao kamen izobilja. Ovaj kamen deluje sporo i potrebno je vreme da bi postigao puni efekat.

Psihološki, dendritski ahat pomaže u periodima nevolje i zbrke da se ostane pribran. Daje stabilnost, upornost i sposobnost da se prevaziđu teškoće.

Dendritski ahat se poklapa sa svime što se grana, poput krvnih sudova i živaca. Preokreće regeneraciju kapilara i stimulira krvni sistem. Kad se postavi na mesto povrede ili bolno mesto, otklanja bol. Koristan je za lečenje biljaka i same Zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *