Poznat kao glavni iscelitelj jer kanališe bilo koju energiju i tako pomaže kod različitih stanja i balansiranja svih energetskih tokova. Poboljšava kvalitet života tako što osoba oseća i ima više elana i energije. Ovaj kristal pomaže nosiocu da pronađe svoju višu, spiritualnu svrhu.

Osobine

U literaturi se često za gorski kristal koristi naziv kvarc ili čisti kvarc. Gorski kristal je varijetet kvarca bez boje, prozračan, i po tome se razlikuje od ostalih varijeteta kvarca: ametist (ljubičast), citrin (žut), rozenkvarc (ružičast), čađavac (mrk). U prirodi se javlja u duguljastim kristalima samostalno ili grupno u grozdovima, a može biti različitih oblika i veličina.

Tokom paleolita i neolita ovaj kristal je korišćen za izradu oruđa, a u antičko doba od njega su pravljeni pečati, čaše, vaze i različiti ukrasi, kao i kugle za različite rituale i magijske obrede.

Bio je veoma cenjen u Mikenskoj i klasičnoj Grčkoj i Rimskoj kulturi.

Tvrdoća po Mosovoj skali mu je 7.

Ime kvarc dolazi od grčke reči krystallos što znači led. Do srednjeg veka se smatralo da je kvarc kristal zaleđene vode. Po predanju, Indijanci i Aboridžani su ovaj kristal koristili u ritualima prizivanja kiše, stari Japanci su verovali da je gorski kristal dah Belog zmaja i poštovan je kao nedostižno savršenstvo. Takođe je bio popularan u Kini, u vreme vladavine dinastije Ming.

Veliku senzaciju i misteriju koja do sada nije rešena, izazvao je pronalazak kristalnih lobanja, za koje mnogi veruju da su zaostavština Atlantiđana, i da je u ove lobanje pohranjeno znanje koje sadašnja civilizacija još uvek ne ume da „pročita“. Najpoznatija lobanja je „Mitchell-Hedges“ nazvana je po Ann Mitchell-Hedges koja ju je pronašla u majanskom hramu 1924. godine.

Mitchell-Hedges kristalna lobanja

Nalazišta

Ovo je veoma rasprostranjen kristal, i može se naći u svim delovima sveta. Ima ga i u Srbiji.

Zašto je gorski kristal dobar za vas?

Uvođenje gorskog kristala u vaš život je veoma korisno ako se bore sa emocionalnom iscrpljenošću, psihičkim zamorom i nedostatkom motivacije, a posebno ako se ta osećanja manifestuju u vašem fizičkom telu. Gorski kristal radi na nivou vibracije prilagođene posebnim energetskim zahtevima osobe kojoj je potrebno lečenje ili koja započinje duhovno delovanje. On je univerzalni kamen za energetsko čišćenje. Njegov sveobuhvatni energetski spektar će aktivirati sve razine vaše svesti. On uspostavlja odnos između vas i Univerzuma, pomažući vam da pronađete svoje lično unutrašnje svetlo i duhovno vodstvo.

Smatra se da je gorski kristal najlakše programirati, kao i da on ima moć da pojača delovanje svih ostalih kristala i da ih očisti, tako što negativnu energiju pretvara u pozitivnu.
Gorski kristal je moguće programirati za mnoge svrhe. Odličan je za meditaciju, razvoj vančulnih sposobnosti poput telepatije i pomaže da se spoznaju istine Univerzuma tako što tokom meditacije dovodi do uvida u suštinu realnosti. Ovo je takođe odličan kristal za one koji žele pojačati svoj imunitet, snagu, imaginaciju i snove, pamćenje i koncentraciju.

Isceljenje i zdravlje

Lekovito delovanje gorskog kristala poznato je od davnih vremena. On se smatra vrhovnim isceliteljem i može se koristiti za lečenje bilo koje bolesti. On stimuliše nervni sistem i dovodi čitavo energetsko telo u ravnotežu. U stara vremena je korišćen za umirenje rana i opekotina, tako što je stavljan na njih.

Ovaj kristal je veoma dobar za krvne sudove, srce i stabilizaciju krvnog pritiska. Pročišćava i osnažuje sve organe u telu. Jača imunitet i smanjuje psihičku iscrpljenost.

Blagostanje i prosperitet

I u aspektu blagostanja i prosperiteta, ovde još jednom treba naglasiti osobinu gorskog kristala, odnosno da je ovo kristal koji je najlakše programirati, pa se može programirati tako da osobi koja ga nosi donese napredak i u ovom segmentu života. Takođe se može kombinovati sa drugim kristalima za prosperitet, da bi pojačao njihova svojstva.

U literaturi se navodi da je citrin jedini kristal koji nije preporučljivo kombinovati sa gorskim kristalom.

Ljubav i veze

Za gorski kristal se može reći da je neutralan kristal, upravo zbog svojstva da se može lako programirati za bilo koju namenu, što je slučaj i sa programiranjem za poboljšanje veza i odnosa sa drugim ljudima.

Sam po sebi, ovaj kristal onome tko ga nosi pomaže da se fokusira i shvati namere i osećanja, kako svoja, tako i drugih ljudi. Takođe podstiče pozitivna osećanja kao što su sreća, zadovoljstvo i razumevanje.

Čišćenje i punjenje

Pre upotrebe ovaj kristal je potrebno pažljivo i detaljno očistiti od nakupljenih energija koje lako prima na sebe. Prva faza čišćenja je da ga stavite u staklenu ili keramičku posudu, te da ga potpuno pokrijete morskom, ili običnom kuhinjskom soli, ukoliko nemate pri ruci morsku so. Tako se drži 24 časa. Nakon tog perioda se izvadi iz soli i opere pod mlazom tekuće vode, a onda puni na direktnoj sunčevoj svetlosti naredna dva časa.

Tek kada je na ovaj način detaljno očišćen, gorski kristal je spreman za programiranje i korišćenje. Ovaj kristal ima sposobnost čišćenja drugih kristala.

Zodijak

Dobar je za sve čakre a naročito za solarni pleksus, srčanu i šestu čakru.

Odgovara svim horoskopskim znacima, a posebno je dobar za osobe rođene u znaku raka, ovna, lava i jarca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *