Novi Žad, kako ga još nazivaju Serpentin je kristal koji donosi pozitivne stvari: ljubav, sreću, dugovečnost, spokoj, mudrost i velikodušnost. On je snažan zaštitnik životne energije i čuva nosioca od nevidljivih, opasnih sila. Pojačava samouverenost i uči nosioca da veruje svojoj intuiciji.

Osobine

Serpentin, koji je poznat i pod nazivom lažni žad, lako je dostupan i može se naći u svim delovima sveta. Zbog izgleda koji podseća na kožu zmije dobio je naziv serpentin (od latinske reči serpentes – zmija).

Serpentin se deli na tri osnovne grupe: antigorit, hrizolit i lizardit, koje se u prirodi najčešće javljaju zajedno. Samo neki varijeteti serpentina su pogodni za izradu nakita. Serpentinska grupa je najpoznatija po azbestosu, mineralu koji je dugo korišten kao izolator i vatro-otporni materijal, sve dok nije utvrđeno da je izuzetno opasan po ljudsko zdravlje. Njegova primena se nakon toga znatno smanjila, a u mnogim zemljama je zabranjena njegova upotreba.

Na Mosovoj skali ima tvrdoću od 2,5 do 5,5, zavisno o kom varijetetu je reč.

Prema legendama u antičkom Rimu serpentin je korišten za zaštitu od čarobnjaštva i vradžbina. Slična verovanja se mogu naći i kod drugih drevnih civilizacija, posebno kod američkih Indijanaca. Verovalo se takođe da se posude napravljene od serpentina raspadaju u dodiru sa otrovanom hranom, a tokom srednjeg veka je bilo rašireno verovanje da posude od serpentina pojačavaju delovanje leka koji se u njima drži.

U drevnim civilizacijama serpentin je smatran čuvarem vitalne energije i zaštitnikom duše. On je bio jedan od 12 kamenova koji su bili ugrađeni u prsni oklop hebrejskih prvosveštenika. Smatrano je da serpentin donosi sreću, miran san, veselje i lepo zdravlje. Asirci su smatrali da ljudi koji nose ovaj kristal stiču blagoslov bogova.

Nalazišta

Serpentin je dostupan u svim delovima sveta. Ima ga i na Balkanu, gde se uglavnom javlja u ispucaloj formi, usled uslova evolucije, geo-tektonskih pomeranja i starosti stena u ovom području.

Zašto je serpentin dobar za vas?

Serpentin je jedan od retkih kristala koji sprečavaju i odbijaju negativne uticaje, dok istovremeno u auru nosioca privlače i unose pozitivne energetske vibracije. Ovo je kristal meditacije koji pomaže u pronalaženju unutrašnjeg mira, kao i pročišćavanju uma od negativnih i teških misli. Ovaj kristal deluje relaksirajuće i otklanja strah od promena. Pojačava samouverenost i samopouzdanje i uči nas da verujemo svojoj intuiciji. Veoma je jak izvor energije koji daje osećaj zaštite i emocionalne ravnoteže.

Stavljen u uglove prostorije ili kuće donosi mir, harmoniju i napredak, a komad serpentina koji postavite u svoju baštu doprineće da ona daje obilan i zdrav rod. Ukoliko želite da imate sređen i lep vrt oko kuće, serpentin će i tu pomoći, privlačeći elementale koji će učiniti da vaš vrt zablista.

 

Isceljenje i zdravlje

Ovaj kristal se koristi za lečenje mnogih bolesti. On svoju energiju usmerava pravo u srž problema ili bolesti, čak i kada nosilac nije svestan da problem postoji. Čisti otrove i štetne sastojke iz krvi i tela, smanjuje zamor i bolesti nastale usled nedostatka energije ili mišićne slabosti. Dobar je za srce, štiti od infekcije bubrega i pluća kao i od svih oblika parazita.
Pored umirujućeg dejstva koje ima na živce, ovaj kristal ublažava ujede, ubode, ekceme i druge kožne probleme. Balansira hormone, promene raspoloženja, energetske poremećaje i ojačava imuni sistem.

Odlična je pomoć kod ublažavanja grčeva i menstrualnih problema, a takođe umanjuje glavobolju i ujednačava nestabilni krvni pritisak. Pojačava apsorpciju kalcijuma i magnezija.

Blagostanje i prosperitet

Kao i svi zeleni kristali, serpentin donosi blagostanje, napredak i ljubav. Ovo je jedan od najboljih kristala koji će vam pomoći da unapredite svoju karijeru. Oni koji su povezani sa ovim kristalom mogu očekivati uspeh na polju finansija, i to prvenstveno kroz napredovanje u karijeri, povišice ili tako što mu se otvaraju putevi za prelazak na nova, atraktivnija radna mesta ili pak mogućnosti započinjanja ličnog, profitabilnog posla. On daje energiju koja će vam pomoći u lakom i brzom napredovanju i ostvarivanju vaših poslovnih i finansijskih težnji.

Čak i kada su vaši snovi iz detinjstva ostali zatrpani pod naslagama društvenih stega i zahteva, serpentin će u vama ponovo probuditi to unutrašnje dete koje zna da nema granica i da može da posegne prema zvezdama.

Ljubav i veze

Serpentin je odličan kristal ukoliko želite da počnete novu vezu. On će držati podalje od vas ljude koji ne odgovaraju vašim moralnim standardima, a posebno one koji bi vas iskoristili i napustili.

Kada koristite serpentin primetićete da ste okruženi sa daleko više potencijalnih partnera nego što ste bili pre toga. Takođe, ovaj kristal će vas ohrabriti da otvorite srce za nove stvari, koje biste inače izbegavali, na primer da krenete na putovanje, počnete da koristite elektronske medije za upoznavanje, i slično, a da pri tome ne dovedete sebe u opasnost ili neugodne situacije.

Čišćenje i punjenje

Serpentin se čisti dva puta mesečno, oko pet minuta, pod mlazom mlake vode. Nakon toga se ostavlja u posudi sa vodom dva sata.
Očišćen i osušen serpentin se zatim ostavlja preko noći pored gorskog kristala, a najbolje da ih pri tome obasjava mesečina. Ukoliko primetite da pruge na njemu menjaju boju, znači da je potrebno da ga čistite što češće.

Zodijak

Serpentin je povezan sa četvrtom, srčanom čakrom.
Astrološki znakovi kojima najbolje odgovara su: Blizanci, Vaga, Vodolija i Strelac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *