Mudri kristal koji promoviše ravnotežu i spokojstvo, polaganim iznošenjem problema na površinu, da bi ih nosilac postao svestan i da bi ih se oslobodio. Pomaže nam da uspostavimo red u fizičkom i zemaljskom životu, usklađujući unutrašnji i spoljašnji svet. Takođe se veruje da štiti ljude bezbrižnog srca.

Osobine

Opsidijan je vulkansko staklo crne, tamne, sive, plave, svetlo plave, crvene, a ponekad i zelene boje. Postoje i bezbojni ili prozirni primerci, ali oni su veoma retki. Kamen je prvi put pronađen na prostoru Etiopije, odakle ga je u Rim doneo Opsidijan, po kome je i nazvan lapis Obsidianus (Opsidijanov kamen).

Opsidijan nastaje brzim hlađenjem lave, najčešće u gornjim delovima lavičnog izliva. Ovo je poluprovidan do neprovidan kamen, krt je i lako se lomi, pri čemu nastaju oštre ivice. Zbog tvrdoće (jedna je od najtvrđih stena koja može da se obrađuje), kao i zbog trajnosti i školjkastog preloma, služio je od davnina za pravljenje vrhova strela, kopalja i drugih alata za sečenje, ali i za izradu dekorativnih predmeta. Pošto liči na crno staklo, u predistoriji je korišćen za izradu ogledala. Najraniji primerci takvih ogledala potiču iz neolita (Čatak Hijik).

Asteška ogledala od opsidijana

Opsidijan su takođe koristili i spiritualisti, šamani i alhemičari zbog njegovih isceliteljskih moći.

Tvrdoća mu je 5,5 do 6 po Mosovoj skali.

Danas se opsidijan najčešće koristi za izradu nakita i različitih dekorativnih predmeta, ali i za proizvodnju nekih medicinskih pomagala i alata, poput hirurških skalpela.

Nalazišta

SAD, Turska, Škotska, Peru, Papua Nova Gvineja, Novi Zeland, Meksiko, Kenija i Japan, Islandu, El Salvador, Grčka, Gvatemala i Australija.

Zašto je opsidijan dobar za vas?

Kada se poseduje ili koristi, opsidijan ispoljava čitav niz pozitivnih dejstava na ljudsko telo i psihu. Opsidijan bi trebalo da koriste ljudi koji mnogo vremena moraju da provode u negativnom okruženju, odnosno koji su okruženi različitim ljudskim karakterima, emocijama i reakcijama. Naime, opsidijan jednostavno ne dozvoljava da energija iz okoline prodre u aurično telo nosioca.

Pored ovoga, opsidijan može da vam pomogne da ostanete obema nogama na zemlji, naročito ako pobeđujete, uspevate i ostvarujete sve svoje snove. To je zbog toga što je vrlo lako izgubiti tlo pod nogama kada ste preplavljeni uspehom i uleteti u neke nepromišljene situacije.

Kod korišćenja opsidijana, posebno ako ga tek počinjete koristiti, treba uvek imati na umu njegovu sklonost da iznese istinu i sve skriveno na svetlost dana. Ništa ne može da se sakrije od opsidijana, a može da donese i neprijatnosti zato što može da izvuče na površinu negativne emocije i neprijatne istine. Opsidijan treba koristiti u kraćim vremenskim periodima, ili pak pod nadzorom stručne osobe, pošto izvlačenjem potisnutih sadržaja doprinosi otkrivanju trauma i gorkih emocija, što može da dovede do burnih reakcija, za koje svakako ne želimo da se ispolje na javnom mestu. Ipak, u konačnici, on dovodi do dubokog isceljenja duše. Nakon toga se bezbedno može nositi na duže vremenske periode.

Komad opsidijana pored kreveta ili ispod jastuka može da izvuče mentalni stres i napetost, i deluje umirujuće, a može i da izvuče na površinu i osvesti razloge tog stresa. Sa tim razlozima se onda treba suočiti, da bi se opet uspostavio mir i time se i trajno razrešili problemi, umesto da se zataškavaju. Neki od nežnijih oblika opsidijana, poput apačke suze ili pahuljice, idealni su za ovaj zadatak. Krupan komad opsidijana može da bude veoma koristan za blokiranje geopatogenog zračenja ili za upijanje ekoloških zagađenja u vašem domu.

Isceljenje i zdravlje

Opsidijan može biti veoma dobar za vaše zdravlje. Ovo je moćan kamen koji može pomoći kod problema sa varenjem i drugim probavnim problemima. Može da olakša probleme sa žučnom kesom, visokim krvnim pritiskom i održava dobro zdravlje srca. Energija koja dolazi od crnog opsidijana takođe može biti blagotvorna kada su u pitanju mišići i tkiva. Pomaže i kod bakterijskih i virusnih infekcija.

Opsidijan može izvući napetost iz vašeg tela i može ga zameniti mirnoćom i relaksacijom. Daće vam uvid u ono što izaziva bolove i neugodnosti, a to će smanjiti osećanje depresije i anksioznosti. Ako sve vreme imate opsidijan uz sebe, možete obnoviti ravnotežu i harmoniju i možete biti na pravom putu što se tiče zdravlja i blagostanja.

Blagostanje i prosperitet

Kada je u pitanju bogatstvo, crni opsidijan je srećan kamen. To je zato što on može preokrenuti lošu sreću u dobru. Ako smatrate da vam je potrebna sreća, ovo je kamen koji biste želeli da imate uvek uz sebe. Može da spreči lošu i očisti negativnu energiju koja zamagljuje donošenje odluka, tok misli i to kako upravljate svojim emocijama. Crni opsidijan vam može pomoći da se fokusirate. To će učiniti da budete praktičniji u pristupu stvarima. Nećete dozvoliti da vaše emocije preuzmu vodstvo.

Opsidijan će vam pružiti razboritost i mentalnu jasnoću. To će vam pomoći da iskoristite svoju vlastitu moć za dobrobit svih. Ako se osećate kao da ste u klopci i da ste se zaglavili, da se vaši planovi ne ostvaruju, kao ni vaši snovi, onda je ovo savršen kamen za vas. Podsetiće vas da se ne usredsređujete na svoje propuste i slabosti i na ciljeve koje ste sebi nametnuli pod zahtevima okoline. Naučiće vas da je istinska sreća u tome da pustite svoju Dušu da radi na svojim ciljevima, tako da konačno možete da krenete napred.

Ljubav i veze

Energija crnog opsidijana može vam pomoći da se oslobodite loših energija koje okružuju vas i vašeg partnera ili vašu vezu. Može da spere sve loše misli i osećanja koji narušavaju vaš odnos. Svaka negativnost polako podriva temelje vaše veze. Ako ne uklonite negativnost, ona će uništiti vas.

 

Crni opsidijan će vam takođe pomoći da postanete zadovoljni sami sa sobom, da počnete cenite sebe. Ovo je jedini način da zaista zavolite sebe kao i da naučite da primite ljubav od drugih ljudi. Ponekad je najveći problemi u vezi sebičnost. Crni opsidijan radi na takav način da uvećava sve stvari koje donose štetu vašoj vezi, da ih iznese na površinu i učini vidljivima i prepoznatljivim. Tako jasno ispoljeni problemi ili će dovesti do kraja štetne veze ili omogućiti da se isprave štetna dejstva i uticaji, koji izazivaju teškoće u vašem odnosu.

Crni opsidijan je takođe veoma efikasan kada su u pitanju slomljena srca i otpuštanje prošlosti ili kretanje napred.

Čišćenje i punjenje

Opsidijan treba da se redovno čisti. On čisti vašu auru i vaše telo od svega što je loše. Čisti se pod mlazom tople tekućom vodom rano ujutru ili kasno popodne. Ovo će sprečiti akumulaciju negativnosti u kamenu.
Takođe, možete postaviti svoj crni opsidijan u staklenu posudu na severnoj strani vašeg doma ili kancelarije. Opsidijan se puni na direktnom sunčevom svetlu ili pored gorskog kristala.

Zodijak

Bilo da je opsidijan koji nosite prsten, privezak, kamen u džepu ili minđuša, on će vam pomoći da ukrotite divlju energiju iz tela i uma. Kontrolisaće vaše vibracije, i time vam obezbediti uravnotežen život. Oslobodićete se briga, strahova i zabluda. Kada se nosi blizu područja pupka, opsidijan može da pomogne u podizanju vaše duhovne energije.
Kada se nosi blizu trećeg oka, može vam pomoći da razbijete barijere u vašem umu.

Odgovara horoskopskom znaku Jarcu, Vagi i Škorpiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *