Savršen kristal za čišćenje emocionalnog tereta. Donosi mentalnu snagu i daje sposobnost prevazilaženja traume i tuge. Podučava čoveka saosećanju i duhovnoj ljubavi, istovremeno promovišući samosvest i blokirajući negativnu energiju.

Osobine

Lapis lazuli je poludragi, dekorativni kamen koji se sastoji od nekoliko minerala: lazurita (25-40%), hajina, kalcita, nozeana, sodalita i pirita. Odlikuje se karakterističnom plavom bojom sa zlatnožutim pegama pirita. U prirodi se može pronaći i zelenkasto-plavi pa i zeleni lapis lazuli, mada veoma retko. Lako se seče i polira. Lapis je latinska reč za kamen, a lazuli potiče iz arapskog i znači nebesa, nebo.

 

Tvrdoća mu je 5 do 5,5 po Mosovoj skali.

Kao dekorativni kamen koristio se Asiru i Vavilonu. U asirskim tekstovima lapis lazuli je jedan od sedam dragulja koje u amuletu nosi kralj na svojim grudima. U epu o Gilgamešu, stihovi govore o drveću na kome raste drago kamenje, a u krunama ovih stabala nalazi se lapis lazuli. Kod Sumera, Inana, boginja ljubavi, putuje u podzemni svet noseći štap od lapisa.

Egipćani su ga smatrali nebeskim kamenom, a bio je posvećen i Mat, boginji istine. Sarkofag Tutankamona je iznutra bio bogato obložen lapisom. Legendarna egipatska kraljica Kleopatra je koristila pigment lapisa kao senku za kapke. Sumeri i Egipćani su ovaj dragoceni kristal donosi iz Avganistana. Od lapisa su stari Grci i Rimljani izrađivali geme.
U Indiji se od njega prave amajlije za decu, da ih štite od zlog oka. Katarina Velika je čitavu sobu, uključujući i kamine, kvake, vrata i sve ivice prozora, obložila lapisom. Budisti smatraju da je ovo kristal koji donosi unutrašnji mir i oslobađa od negativnih misli.

Nalazišta

Rusija, Afganistan, Čile, Italija, SAD, Egipat, Srednji istok.

Zašto je lapis lazuli dobar za vas?

Lapis lazuli balansira energetski protok kroz grlenu čakru i otvara treće oko. Uz ovaj kristal ćete se brzo rešiti stresa i osetiti duboki mir. Za postizanje mira i meditativnog stanja dovoljno je da držite komadić ovog kristala u ruci. Pored toga što će vam doneti mir i olakšati duhovni napredak, ovaj kristal ima moć da vas zaštiti od psihičkih i fizičkih napada, kako u vašem ličnom, tako i u profesionalnom životu. Takođe je poznat i kao kamen manifestacije i može vam pomoći da lakše ostvarite svoje ciljeve i snove.

Ovaj kristal stimuliše kritičko razmišljanje, tako da je savršen za ljude koji su pisci, novinari, psiholozi, rukovodioci. On je odlična pomoć u svim situacijama kada je potrebno da se izvrši intelektualna analiza, da se pronađu rešenja za određene probleme i dođe do novih ideja, kada je potrebno da se jasno i objektivno sagledaju određene situacije da bi se donele pravilne odluke. Ovaj kristal će poboljšati vaše intelektualne sposobnosti, izoštriti vaše umne sposobnosti i poboljšati memoriju.

Lapis lazuli će vam dati emocionalnu podršku i dodatnu snagu, kada su u pitanju izazovi koje srećete bilo u karijeri ili u ličnom životu. On će poboljšati vašu kreativnost i daće vam više energije da izdržite dnevne obaveze, tako što će vam pomoći u boljoj organizaciji svakodnevnih poslova, povećati koncentraciju i umiriti zbrku i buku u umu.

Isceljenje i zdravlje

Ukoliko redovito radite sa ovim kristalom, ili ga nosite sa sobom, imaćete zdravo telo i zdrav duh. Ovaj kristal je poznat po svom opuštajućem delovanju. Doprinosi brzom otklanjanju stresa i izlasku iz stanja depresije. Takođe je poznat po svom blagotvornom dejstvu na respiratorni i nervni sistem. Čisti organe, leđnu moždinu, pomaže da se ojača imunološki sistem tako što deluje na prečišćavanje krvi.
Ovo je odličan kristal koji će vam pomoći da se opustite i doneti vam miran san, čime će vas okrepiti i osnažiti. Ublažava vrtoglavicu, snižava krvni pritisak, smiruje bol, a posebno je dobar u slučaju migrenskih glavobolja. Ovaj kristal donosi harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou. Eliksir od lapisa je dobar kod upale očiju, ekcema na koži i da se tretiraju mesta uboda insekata.

Blagostanje i prosperitet

Ukoliko želite da privučete sreću i naklonost sudbine, trebalo bi da nosite lapis lazuli, bilo u obliku nakita, ili kao kamenčić koji možete nositi u džepu, tako da bude što bliže vašem telu. On simbolizuje dobru sreću, te ukoliko nosite ovaj kristal možete biti sigurni da ćete imati energiju koja može pretvoriti sve negativne energije u pozitivne.

Svaki negativan uticaj u vašem životu će biti razgrađen i odbijen od vas. U svim aspektima vašeg života ćete lakše primati pozitivne vibracije i doći do mnogih spoznaja i uvida o stvarima za koje niste ni bili svesni koliko utiču na vas.

Lapis lazuli je dobar kristal ukoliko imate nameru da ostvarite dobro imovinsko stanje, ili da uživate u poslovnom uspehu i napredovanju u karijeri.

Ljubav i veze

Lapis lazuli nosi u sebi energiju ljubavi i emocionalnog isceljenja. To je kristal koji će u vašem energetskom polju pojačati vibracije samopouzdanja, staloženosti i dati vam hrabrost da idete za onim što želite. Uvek ćete osećati sigurnost da možete, i tačno znati što je to sto želite da dobijete.

Ovaj kristal će vas osloboditi osećanja stidljivosti, pomoći da izađete iz svoje zone sigurnosti, smelo se upustite u nove poduhvate i jasno izrazite ono što želite. Lapis lazuli će vam pomoći ukoliko želite da izmenite nešto u postojećoj ljubavnoj vezi ili odnosima sa porodicom i prijateljima, da postignete sa njima bolju harmoniju, a takođe će vam pomoći da privučete ljubav, ukoliko ste sami. U društvu ćete se osećati prilagođeno. Ukoliko ste oduvek izbegavali da idete na zabave jer jednostavno niste znali kako da razgovarate sa ljudima, sada ćete imati ovaj kristal koji vam može pružiti podršku i dati samopouzdanje.

U slučaju da ste imali neka loša iskustva sa ljudima koje ste izabrali da volite, lapis lazuli će vam dati snagu, hrabrost i posvećenost u prevazilaženju emocionalnih trauma.
Lapis lazuli takođe može doneti unutrašnju moć i duhovne uvide svima koji ga poseduju. Uz lapis lazuli uspostavićete ravnotežu u svim segmentima života, a odnosi sa partnerom i drugim ljudima biće, uz pomoć ovog dragocenog kristala, uspostavljeni na osnovama istine i međusobnog poverenja.

Čišćenje i punjenje

Lapis lazuli se čisti jednom mesečno, tako što se nekoliko minuta drži pod mlazom tople vode.
Puni se pored gorskog kristala, izložen svetlosti punog meseca.

Zodijak

Lapis lazuli je povezan s grlenom čakrom i trećim okom.
Najbolje odgovara astrološkim znacima: Strelac i Vaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *