Energetski pojačivač vam pomaže da izađete iz svoje rutine i dopustite da se „stvari dogode“. Ovo je moćan kristal koji pomaže onima koji žele da izgrade poverenje, hrabrost i strast. Dobar je za varenje, poboljšava apsorpciju vitamina.

Osobine

Karneol je vrsta kalcedona različitih nijansi od narandžaste do crvene boje. Često se može naći na plažama u svim delovima Evrope, kao i drugde u svetu, a naročito na plažama gde prevladavaju kameni obluci. Karneol se odlikuje žilavošću, mogućnošću lake obrade i trajnošću visoke poliranosti. Kristali sardoniks i sard su veoma slični karneolu.

Drevni Egipćani su koristili ovaj kristal da bi smirili bes, ljubomoru, mržnju i zavist. Stari Rimljani su ga koristili za pravljenje pečata i prstenova za zapečaćivanje pisama, jer se topljeni vosak ne lepi za karneol. Oba naroda, kao i Etrurci, koristili su karneol za izradu nakita, gema, intalija kao i figurica skarabeja. Arheolozi su u Uru pronašli grobnicu sumerske princeze Pu-Abi iz trećeg veka pre nove ere, čija je odeća bila ukrašena karneolom. Nalazimo ga i kod Tibetanaca u kombinaciji sa srebrom.

Na Mosovoj skali ima tvrdoću od 6,5 do 7.

Karneol je kristal koji pomaže da se postigne mir i harmonija, te nosioca oslobađa od depresije. Takođe je izraziti kristal zaštite, koji će vas zaštititi od nesreća, krađe ili prirodnih katastrofa. Karneol ima sposobnost pročišćavanja drugih kristala.

Karneol je ispunjen silom života i nosioca ispunjava odlučnošću i vitalnošću. Daje hrabrost, podstiče pozitivne izbore u životu, uklanja apatiju, motivira za uspeh u svemu, dolazi do srži onoga što vas pokreće.

Nalazišta

Karneol je moguće naći gotovo svuda u svetu. Ima ga i u Srbiji, a moguće ga je pronaći na plažama širom Evrope i sveta.

Zašto je karneol dobar za vas?

Karneol je takođe kristal istine, ljubavi i vere. Ukoliko želite više iskrenosti, više ljubavi i više odanosti u svom životu, ovo je pravi kristal za vas. Radiće za vas, ali i za one koje volite.
Ovaj kristal će vam dati hrabrost i pomoći vam da otkrijete svoje skrivene talente. Takođe će probuditi vašu radoznalost.

Kada nosite karneol blizu tela, on može razbiti osećaj apatije ili depresije. Bićete prekriveni energičnim vibracijama koje će vam pomoći da ostvarite sve što ste zamislili.
Karneol će u vaš život uneti više pozitivnosti. Osećaćete se ispunjeni energijom i optimizmom, a takođe će vam pomoći da prevaziđete traume iz prošlosti, tako što ćete se rešiti nepotrebnih emocionalnih opterećenja.

Ovaj kristal će učiniti da više verujete u sebe i svoje sposobnosti. Karneol će vam pomoći da prihvatite prirodne životne cikluse, kao što su odrastanje i roditeljstvo, podizanje dece i gubici ljudi koje volite. I dalje ćete uživati u vitalnom životu uprkos zahtevima uma i tela. Uživaćete u više fizičke energije, i bićete sposobni da je pojačate.

On će vas održati motivisanim, a nikada nećete izgubiti izdržljivost. To je savršen kristal za žene koje imaju zahtevnu karijeru i od kojih se stalno očekuje da budu kreativne.

 

Karneol i srebro – etrurske narukvice protiv ukoka

Isceljenje i zdravlje

Karneol može učiniti čuda za vaše zdravlje. Za početak, on može pomoći kada su u pitanju reproduktivni organi žena. Zdravstveni problemi koji se tiču materice, grlića materice, jajovoda i jajnika, mogu se olakšati ili popraviti energijom karneola. Ovaj kristal takođe može da olakša menstrualne bolove. Može povećati plodnost, a pročišćavanjem druge čakre ovaj kristal otklanja probleme frigidnosti i impotencije. Dobar je za trudnice ili majke posle porođaja, pošto pomaže u olakšavanju simptoma trudnoće.

Ovo je odličan kristal za otklanjanje osećanja depresije i očaja. Nošenjem ovog kristala, posebno na način da dodiruje vašu kožu, doneće vam dodatnu energiju i entuzijazam, te ćete moći lako i efikasno da postignete dosta stvari, bez zamora i teškoća. Karneol stabilizuje i pojačava energiju osobe koja ga nosi.

Može olakšati bolove kod artritisa i reume. Takođe je poznato njegovo svojstvo da pročišćava krv i poboljšava cirkulaciju. Deluje veoma efikasno u jačanju zuba, a dobar je i za lečenje groznice, kao i za regulaciju metabolizma i održavanje telesne težine. Takođe može pružiti pomoć deci i odraslima koji boluju od astme.

Blagostanje i prosperitet

Karneol privlači sreću, obilje i prosperitet. Ako želite da imate više uspeha u poslovima, kao i sa finansijama, držite ovaj kamen blizu tela jer će privući sreću.
On će vas takođe čuvati i zaštititi od nedaća, osigurati da budete jaki kako telom tako i duhom. Ovaj kristal će vam pomoći da održite koncentraciju i motivaciju za sve poslove koje ste započeli, a um će vam biti izoštren i brz. To će vas ispuniti strašću i uzbuđenjem u svemu što radite i pomoći vam da uspešno završite sve započete projekte.

Ljubav i veze

Karneol je takođe poznat kao ljubavni talisman. Ukoliko tražite ljubav, želite da zadržite ljubav u svom životu ili želite da se ponovo zaljubite, onda je ovo savršen kristal za vas. Ovaj kristal će vas okružiti lakim i čistim energijama kako biste privukli energiju ljubavi i romantike u svoju auru.

Karneol može vratiti ljubav i romantiku u vašu vezu i pomoći vam da nađete savršenog partnera, tako da nećete prolaziti kroz faze razočarenja zbog pogrešnih veza i nećete patiti usled negativnih i traumatskih iskustva koja ste možda imali u prošlosti u vezi ljubavi. Ovaj kristal će vam povratiti veru u moć ljubavi, poverenje prema partneru i drugim ljudima. On će, pročistiti vaš emocionalni balast, učiniti da se sećate prošlih iskustava bez bola i negativnosti. To će ostati lekcije koje ste naučili, ali koje više neće opterećivati ni vaše srce, ni vašu dušu.

 

Karneol će vam pomoći da se zaštitite od osećanja nezadovoljstva, besa, ljubomore i zavisti. On će vam pružiti utehu u trenucima traumatičnih iskustava. Uz ovaj kristal ćete imati podršku koja vam je potrebna. Energija koju ćete dobiti od karneola takođe će vas štititi od svih vrsta negativnosti i intenziviraće vaša osećanja na potpuno pozitivan način. Poboljšaće vam raspoloženje i učiniće vas spremnim da se suočite sa svim izazovima.

Čišćenje i punjenje

Karneol se čisti pod mlazom mlake vode ili preko noći u posudi s vodom zajedno s gorskim kristalom.
Puni se tako što ga ostavite nekoliko sati na direktnom sunčevom svetlu.

Zodijak

Karneol deluje na prve tri čakre.
Karneol je dobar za sve astrološke znakove, a posebno za Device, Bikove, Rakove i Ovnove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *