Donosi duhovni mir a istovremeno osnažuje ljude da duboko uđu u svoju nutrinu i otkriju sopstvene istine kako bi pronašli unutrašnju slobodu. Amazonit nas uči da govorimo istinu i da postupamo i radimo tako kako govorimo.

Osobine

Amazonit je varijetet mikroklina (mineral iz grupe feldspata sa uređenom kristalnom rešetkom). Boja mu varira od svetlozelene do plave, prošarane belim žilicama, što zavisi od količine olova koje se nalazi u njemu. Kada je ispoliran, površina mu je staklastog sjaja. Javlja se u vidu pojedinačnih kristala ili krupnokristalnih agregata.

Tvrdoća mu je 6 do 6,5 po Mosovoj skali.

Postoje dva verovanja o poreklu imena ovog kamena. Po jednima, prvi primerci ovog kamena su pronađeni u slivu reke Amazon, pa je naziv dobio po njoj, dok druga legenda tvrdi da je naziv dobio po neustrašivim ženama-ratnicama, Amazonkama.

U starom Egiptu su ga koristili za izradu nakita, amajlija, talismana i drugih dekorativnih predmeta. Po jednom starom verovanju, komadić amazonita zakopan u temelje kuće donosi mir, slogu i prosperitet onima koji u njoj stanuju.

Nalazišta

Ural, SAD, Kanada, Brazil, Indija, Mozambik, Namibija, Austrija.

Zašto je amazonit dobar za vas?

Amazonit je kamen istine, časti, komunikacije, celovitosti i poštovanja. On balansira fizičko i astralno telo, smanjuje stres i pojačava samopouzdanje. Ima sposobnost da pojača vašu intuiciju, kreativnost, intelektualne i psihičke sposobnosti. Pored toga, kao jedan od kristala koji je povezan sa grlenom čakrom te ima sposobnost poboljšanja komunikacije.

Ovaj kamen je odličan ukoliko želite da se nešto manifestuje u vašem životu. On će vas ohrabriti da budete odvažni u ostvarivanju vaših snova, i da da nastavite da pokušavate sve dok ne postignete ono što ste zamislili. On će vas naučiti da živite po sopstvenim principima i neutrališete strahove ili brige koje vam nameće okolina. Upravo ovo će vam doneti radost i sreću i pokazati vam kako da održite to stanje istinske radosti i posvećenosti.

Amazonit je odličan energetski filter. Ovaj kamen vam može pomoći da ublažite i neutrališete štetna zračenja iz okruženja, naročito ako dugo koristite računar, tablet, mobilni telefon ili mikrotalasnu pećnicu.

Isceljenje i zdravlje

Amazonit je dobar izbor za one koji žele i rade na tome da održite dobro zdravlje i zdrav način života, pošto nosiocu daje odlučnost da istraje u svojim namerama.
Ovaj lekoviti kamen dobar je kao pomoć kod problema sa plućima, grudnim košem, sinusima i grlom, kao i kod nedostatka kalcijuma, kod osteoporoze, slabosti mišića, gihta, te za pravilan rad jetre i srca.

Svojim umirujućim energijama pomaže, a balansiranjem energetskih tokova dovodi do smirenja nervne napetosti. Stavljen noću pored kreveta, obezbediće vam miran i okrepljujući san. Amazonit takođe može pomoći u lečenju određenih zavisnosti, kao što je alkoholizam.

Blagostanje i prosperitet

Amazonit je poznat i kao kamen uspeha i prosperiteta. Kada imate ovaj kamen u svom posedu, privlačićete sreću i bogatstvo. On vas takođe navodi da postupate praktično, podsećajući vas da se vaše bogatstvo može povećati ne samo akumuliranjem novca, nego i praktičnim odlukama i kupovinom stvari od vrednosti. On će vam pomoći da donosite mudre odluke kada su u pitanju investicije i trošenje.

Pošto ga prati glas da privlači dobitak, ljudi skloni kockanju ga nose sa sobom, verujući da će im pomoći u igrama na sreću. Zbog ovoga verovanja se često koristi u kombinaciji sa aventurinom.

Ljubav i veze

Ovo je odličan kamen kada je u pitanju neverbalno izražavanje. Ne morate tražiti savršene reči da biste nekome rekli šta osećate ili mislite. Jedan pogled, jedan gest ili jedan osmeh je sve što vam treba da bi vaš partner znao šta pokušavate da mu kažete. Ova vrsta komunikacije je nešto u čemu samo pravi ljubavnici kao i istinski prijatelji mogu da uživaju.
Ukoliko još niste dostigli tu fazu, nemojte se brinuti. Amazonit će vam pomoći da kratkom roku postignete savršenu komunikaciju sa voljenom osobom, i da pri tome postanete otvoreniji i bliži nego ikada pre.

Ako ste oduvek bili ćutljivi, ovaj kamen će znatno poboljšati vašu sposobnost komunikacije. Znate i sami koliko je važna komunikacija u vezi, bilo ljubavnoj, bilo prijateljskoj, pa je to nešto na čemu se mora dosledno raditi. Takođe će vam pomoći da održite smirenost, da se ne nervirate zbog svega i svačega, te da brzo prevaziđete ljutnju, ukoliko se pojavi.
Amazonit će vas, pored ostalog, podsetiti da slavite radost u vašem životu. Postoji toliko stvari na kojima morate biti zahvalni i toliko stvari koje život čine vrednim.

Čišćenje i punjenje

Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a puni na suncu par sati, ili se preko noći ostavi pored gorskog kristala.

Zodijak

Amazonit odgovara grlenoj i srčanoj čakri. Astrološki znakovi kojima najviše prija su Blizanci, Strelac, Škorpija i Vodolija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *