Vreme kada se magija kristala ispreplela sa sudbinom čoveka

Mitovi koji kruže planetom pričaju o mudracima Lemurije i tome kako su koristili kristale da osnaže svoje duhovne sposobnosti i postignu uvide u suštinu Univerzuma.
Legende govore o aroganciji Atlantide čiji su moćnici, u želji da ovladaju svetom, zloupotrebili moć kristala i uništili civilizaciju. Na sreću, znanje je ostalo zabeleženo na mističnoj Smaragdnoj ploči Hermesa Trismegistosa (koji je treća i poslednja inkarnacija Tota Atlantiđanina, mističnog čuvara znanja i graditelja piramida).

Između doba mitova i danas

Civilizacije su se uzdizale i nestajale, ostavljajući nam tragove po kojima ćemo hodati, nazad u prošlost, u sudbine odavno zaboravljene, u živote koje bi želeli da razumemo, odgonetnemo.

I eto nas u Sumeru, gde se kristali koriste za magijske formule, ali i izradu nakita i ukrašavanje hramova.

U Južnoj Americi kristali se prenose sa jedne civilizacije na drugu, zadržavajući svoje magične moći.

U starom Rimu, dobrostojeći građani šetaju ulicama noseći amulete i talismane izrađene od kristala, namenjenih da im osiguraju dobro zdravlje i prosperitet. Niz put marširaju vojnici, na čijim oklopima sija crveni granat, koji će ih zaštititi tokom bitke.

Na drugoj strani sveta, kineski lekari koriste igle sa kristalnim vrhovima za akupunkturu, a figurice od izrezbarenog žada, pored ostalih dragulja, ukrašavaju kuće i carske palate.
Zakoračimo još dublje u prošlost i eto nas u starom Egiptu, među ljudima koji istinski vole kristale i ne propuštaju priliku da se njima okite kako u ovozemaljskom životu, tako i posle njega. Kažu: energija kristala pomaže preminulom da pronađe put na onaj svet. Faraoni i svećenici svuda sa sobom nose cilindre ispunjene kvarcom, za koje veruju da uravnotežuje Ba i Ka energiju tela. A plemkinje toga doba koriste najskuplji make up – senku za kapke napravljenu od praha lapis lazulija.

Stari Grci su nazvali kristale „krustullos“, led, naziv koji i danas nose. Kao i Rimljani, i Grčki vojnici veruju da ih kristali mogu zaštiti tokom bitke, a posebno hematit, koji će ih učiniti nevidljivima.

U Zemlji izlazećeg sunca, Japanu, kristali se koriste kao medij preko kojega se može povezati sa psihičkim energijama. Posebno popularno je gledanje u kristalnu kuglu, da bi se videli i predvideli budući događaji. Kvarcne kristalne kugle smatraju se predstavnikom srca zmaja i označavaju njihovu moć i mudrost.

A u drevnoj Indiji, praktičari ajurvedske medicine uče da kristali mogu da otklone loše astrološke i karmičke aspekte. U najstarijim hinduističkim spisima, Vedama, detaljno su opisani kristali i njihova specifična lekovita svojstva.

Doba današnje

Prateći Put kristala, dolazimo do doba današnjeg, gde je sa pojavom New Age kulture upotreba kristala, kao metode lečenja, ponovo dobila na popularnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *