Ovo je savršen kristal kada treba da donesete životne odluke. On pomaže kod donošenja odluka o putu kojim želite da krenete u budućnosti, a koji je u skladu sa vašim duhovnim darovima i pozivima. Čisti auru od negativne energije i stresa svih vrsta, istovremeno stimulišući pamćenje i veštine učenja.

Osobine

Fluorit se smatra kristalom sreće i kamenom mudrosti. Još od antičkih vremena korišćen je za izradu umetničkih predmeta i visoko cenjen zbog svoje višebojne lepote i prozračnosti. Tokom 19. veka u Engleskoj je bila popularna modro-plava varijanta fluorita, koja je poznata pod nazivom Plavi Džon (Blue John).

U Kini je fluorit bio na velikoj ceni. Od njega su izrađivali talismane, za koje se verovalo da donose sreću i štite od crne magije, depresivnih misli i samoubistva. U starom Egiptu je korišćen za izradu statua i ukrasa, a tokom 18. veka je vladalo verovanje da prašak fluorita može da pomogne kod lečenja bubrega.

Na Mosovoj skali ima tvrdoću 4.

Fluorit se smatra moćnim zaštitnikom, pošto efikasno štiti auru od prodora bilo kakvih negativnih uticaja. Onima koji ga koriste, pomaže da se bolje organizuju i budu efikasniji u poslu koji obavljaju, Pored toga, poznat je po svojoj moći da regeneriše kožu i da pojačava delovanje kristala koji se nalaze pored njega. U kombinaciji sa citrinom ili aventurinom, donosi sreću i uspeh u poslu.

Nalazišta

Postoje Mnogobrojna nalazišta ovog kristala. Ima ga u Kini, Mongoliji, Koreji, Pakistanu, SAD-u, Australiji, Kanadi, Argentini, Kolumbiji, Peruu, Meksiku, Namibiji, Južno Afričkoj Republici, Kazahstanu, Rusiji, Austriji, Češkoj, Španiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj.

Zašto je fluorit dobar za vas?

Fluorit se smatra kristalom koji pojačava mentalne sposobnosti nosioca, pa se posebno preporučuje osobama koje uče, studentima i istraživačima. Pozitivno deluje na moždane stanice i omogućava voljni duhovni kontakt sa višim sferama. Fluorit podstiče psihičku celovitost i donosi duboki duhovni mir i sklad.

Pošto ima sposobnost da štiti kako od prirodnih negativnih zračenja, tako i od energija ljudi kojima ste okruženi, dobro ga je imati pored sebe ako dugo boravite u problematičnom ili okruženju ispunjenom negativnošću i zavišću.

Ovaj lepi kristal ima moć da čoveka oslobodi straha od budućnosti. On će učiniti da pronađete smisao u stvarima i događajima koji će na prvi pogled izgledati haotično i uznemirujuće.

Fluorit će vam pomoći da pojačate intuiciju, pojačate veru u sebe i svoje sposobnosti kao i da ispravno odlučite kada i kako treba da odreagujete u pojedinim životnim situacijama.

Isceljenje i zdravlje

Fluorit je pokazao izuzetnu lekovitost kada su u pitanju problemi vezani za unutrašnje organe. Takođe je efikasan kod problema disajnih puteva i upala grla, kada se preporučuje da se nosi kao privezak na lančiću. Takođe se može nositi kao kamenčić na minđušama.

Ovaj kristal ima pozitivna delovanja kod otklanjanja gljivičnih oboljenja, osteoporoze, kod smirivanja upalnih procesa poput gihta, a odličan je i kada želite da regulišete telesnu težinu.Fluorit takođe može pomoći u kod vrtoglavice, ošamućenosti i nesanice.

Blagostanje i prosperitet

Fluorit je od velike pomoći kada trebate doneti važne odluke. Poznat i kao kamen mudrosti, ovaj kristal će vam pomoći da rešite kompleksne zadatke ispunjeni osećanjem lakoće i sigurnosti.

On će vam pomoći da se koncentrišete na zadatak, kao i da istovremeno radite sa mnoštvom podataka, osiguravajući time ostvarenje ciljeva koje ste sebi zadali.
Ovaj kristal privlači dobre vesti, povoljne ponude kao i lepa iznenađenja. Sve u svemu, fluorit je jedan lep kristal koji će vam olakšati napredak u karijeri i finansijskim poslovima.

Ljubav i veze

Fluorit će vas naučiti da u životu nije neophodna patnja i usamljenost. On će vam pomoći da se rešite navika i verovanja koji su za vas bili štetni i donosili vam patnju, a takođe će povećati vaše šanse da u život privučete ljubav, harmoniju i mir.

Ovaj kristal vam može pomoći da se rešite veza koje više nisu dobre za vas, kao i da promenite način razmišljanja i da se rešite predrasuda koje su vas kočile u životu.

Čišćenje i punjenje

Fluorit se čisti pod mlazom mlake vode, ili se ostavi preko noći u posudi sa vodom.
Kako ne podnosi jako svetlo, najbolje je da se puni tako što se, zajedno sa komadom gorskog kristala, ostavi preko noći da upija svetlost punog meseca.

Zodijak

Čakra kojoj odgovara ovisi o boji fluorita koji se koristi.
Najbolje odgovara astrološkim znacima: Blizanci, Vodenjak i Ribe.

Boje fluorita

Plavi fluorit podstiče kreativnu, pomaže da se misli srede i podstiče jasnu komunikaciju. Ovo je kristal sa dvostrukim dejstvom: on smiruje i revitalizuje energiju, kad god je to potrebno, bilo našem fizičkim ili energetskom telu. Plavi fluorit je efikasan kod lečenja problema sa očima, nosom, ušima i grlom. Pojačava isceliteljski potencijal, jača intuiciju i može da ubrza duhovno buđenje.

Prozirni fluorit stimuliše krunsku čakru, puni auru energijom i dovodi intelekt u harmoniju sa duhom. Usklađuje čakre, donosi univerzalnu energiju u fizičko telo. Ovaj kamen pojačava dejstvo drugih kristala tokom lečenja i može da izbistri zamagljen vid.

Zeleni fluorit je poznat po tome što uzajmljuje višak energije, razgrađuje emotivnu traumu i čisti infekcije. Posebno je delotvoran kod apsorpcije negativne energiju iz okoline. Donosi informacije iz podsvesnog uma i ima pristup intuiciji. Efikasno pročišćava auru, čakre i um, rastvara štetne navike i zastarela verovanja. Rešava poremećaje želuca i grčeve u crevima.

Ljubičasti i purpurni fluorit stimulišu treće oko i pomažu zdrav i konstruktivan način razmišlja. Pomažu nosiocu da poboljša komunikaciju. Ovi kristali su odlični za meditaciju. Korisni su u lečenju poremećaja kostiju i koštane srži.

Žuti fluorit pojačava kreativnost i stabilizuje energiju grupe. Posebno je koristan u slučaju kolektivnih radova i projekata. Na fizičkom nivou, oslobađa toksine. Utiče na holesterol i pomaže čišćenju jetre. Donosi emocionalnu lakoću i bezbrižnost te privlači šanse za unapređenje poslova i sticanje bogatstva i izobilja.

Višebojni fluorit (fluorit duga) se za nijansu razlikuje od ostalih oblika fluorita pošto predstavlja kombinaciju njihovih svojstava. Pojačava mentalnu aktivnost i fleksibilnost, slobodno i logično razmišljanje.

Crni fluorit poznat i kao Veliki astralni čistač, veoma je efikasan kod otklanjanja bilo kakvih negativnih energija iz aure i okruženja. Ovaj kristal se često koristi kao efikasna pomoć u otklanjanju noćnih mora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *