Ukoliko vam je potreban dodatni poticaj i snaga, ovaj kristal će vam ih dati, pošto pojačava nosiočevu izdržljivosti. Odličan je za detoksikaciju i podizanje raspoloženja. Istovremeno nosioca oslobađa napetosti, stresa i anksioznosti. Takođe štiti od negativnih razmišljanja.

Osobine

Čađavac (dimni kvarc) je jedan od oblika gorskog kristala (kvarca), najučestalijeg i najpopularnijeg kristala u prirodi. Kvarc dolazi u velikom broju boja, a dimni kvarc je verovatno treći najprepoznatljiviji mineral koji nosi to ime, nakon gorskog kristala i ružičastog kvarca. Smatra se da se oko dvadeset procenata Zemljine kore sastoji od kvarca.

 

Neke vrste dimnog kvarca su veoma jasne, dok su druge gotovo neprozirne, a neki primerci su posve crni. Prepoznatljiva tamna boja čađavca dolazi od slobodnih silikonskih naslaga koje su sadržane u njemu, a što je veća količina slobodnih silikona, to je i njegova boja tamnija. Svi primerci se odlikuju staklastim sjajem. Crna varijanta čađavca se naziva Morion.

Na Mosovoj skali tvrdoća mu je 7.

Najveći, do sada pronađeni primerak čađavca teži 300 kg, a pronađen je u Brazilu.

Po starim predanjima, čađavac štiti onoga tko ga nosi od svih oblika loše sreće. Zbog toga se u nekim zemljama izrađivao u obliku krsta i stavljao iznad kreveta, da bi oterao zlo i nedaće. Istorijski gledano, upotreba čađavca je bila prilično praktična.

U dvanaestom veku u Kini je čađavac korišćen za izradu sočiva za prve sunčane naočare.

Takođe je bio popularan kao kamen u nakitu, uključujući i kopče na tradicionalnim škotskim kiltovima, a korišćen je i za izradu ceremonijalnih noževa.
Nalazišta

Čađavac je dostupan u svim delovima sveta, a najcenjeniji su oni iz Brazila, Madagaskara, Kolorada, Španije, Škotske, Australije i sa područja Alpa.

Zašto je čađavac dobar za vas?

Čađavac je jedan od najefikasnijih kristala za uzemljavanje, a u isto vreme podiže vibraciju nosioca tokom meditacije, spajajući time materijalni i eterični nivo.
Odličan je kod otklanjanja stresa, pojačava odlučnost i pomaže da se lakše prebrode teška razdoblja. Poznat je po tome što neutrališe negativne vibracije, geopatogena zračenja, elektromagnetna zračenja iz okruženja, a u isto vreme u prostor unosi mir i pozitivnu vibraciju.

Čađavac pomaže da se lakše rešite strahova, dobar je za uklanjanje depresije i donosi emocionalni mir. Kada nosite uz sebe komadić čađavca, ljudi oko vas će osećati neobjašnjivo smanjenje napetosti i ljutnje. Polagano razgrađuje sve negativne emocije, podstiče prihvatanje fizičkog tela i sopstvene seksualnosti. Čisti sakralnu čakru.
Ovaj kristal podstiče pozitivne misli, neutrališe strah od neuspeha, poboljšava koncentraciju i otklanja teškoće u komunikaciji.

Bez obzira da li ga koristite za zaštitu, psihičko čišćenje ili rešavanje problema, dimni kvarc će vam pomoći da postignete uspeh i neće vas izneveriti.

Isceljenje i zdravlje

Čađavac je odličan za tretiranje stanja povezanih sa zračenjem, bilo da se radi o prirodnim ili umetno izazvanim zračenjima, a takođe i za ublažavanje posledica hemoterapije.
Ovaj kristal je pokazao da poseduje prirodna analgetička svojstva. Posebno je delotvoran kod bolesti abdomena, kukova i nogu, gde smiruje bolove, a delotvoran je i kod tretiranja glavobolje. Takođe je dobar za reproduktivne organe, mišiće, nerve i srce. Oslobađa od grčeva, jača živce i kosti, tako što poboljšava apsorpciju minerala. Reguliše tekućinu u organizmu i pomaže da se višak tečnosti izbaci.

Blagostanje i prosperitet

Kao i svi kristali kvarca i čađavac je veoma koristan u manifestovanju želja i ostvarivanju ciljeva. On smiruje vaš um i pomaže kod manifestacije putem svoje jake vezanosti za fizički svet, materiju i Zemlju.

Sa gledišta metafizičke prakse čija srž i jeste manifestacija željenoga, ovo je divna vest. Ipak, treba pripaziti kada radite manifestacije uz pomoć čađavca, pošto se želje mogu ostvariti brže nego ste to očekivali i planirali. Ovakvim prevremenim ostvarenjem mogu da vas stave u nezgodan položaj.

Ljubav i veze

Čađavac vam može pomoći da artikulišete svoje emocije jasnije, ali da bi to postigli potrebno je da ga upotrebite u kombinaciji sa ametistom.
Kao jedan od kamenova koji izvlači na svetlost dana potisnute emocije, čađavac vam može pomoći da uvidite i razrešite svoje poglede i shvatanja vezana za ljubav i emotivne odnose.

Čišćenje i punjenje

Dimni kvarc je najbolje čistiti tekućom mlakom vodom ili ga ostaviti da prenoći u posudi sa vodom. Ovaj kristal na sebe preuzima mnogo negativne energije, pa ga je potrebno što češće čistiti.
Puni se preko noći uz gorski kristal, ili se kratko izloži difuznom dnevnom svetlu, ali bez direktne sunčeve svetlosti.

Zodijak

Čađavac je povezan sa sakralnom čakrom.
Posebno je pogodan je za one koji su rođeni u znaku Jarca, Bika i Vage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *