Ovo je kristal prilika i dobre sreće. Inspiriše kreativnost, motivaciju i životni polet. Pojačava liderske kvalitete i odlučnost. Promoviše osećaj blagostanja i pomaže u opuštanju.

Osobine

Aventurin je vrsta kvarca sa bogatim primesama malih, pahuljastih inkluzija, koje daju efekat svetlucanja unutar kristala. On je najčešće zelene boje koja dolazi od čestica hroma koje sadrži, mada može da bude i plav, braon, narandžast, boje breskve, ljubičast, crven, žut ili srebreno siv, što zavisi od mineralnih čestica koje su sadržane u pojedinačnom komadu aventurina.

Tvrdoća mu je 6,5 do 7 na Mosovoj skali.

Aventurin često mešaju sa žadom, i često je vizuelno teško razaznati o kojem od ova dva kristala je reč, mada im je hemijski sastav potpuno drugačiji. Aventurin ima dugu i bogatu istoriju u starom svetu i to uglavnom u Aziji.

   

 

U drevnoj kineskoj kulturi, aventurin je bio jedan od svetih kristala Kuan-Yin, boginje milosti i saosećanja, dok se na Tibetu koristio za ukrašavanje statua.

Zbog svoje zelene boje često je povezivan sa boginjama plodnosti, prirode i proleća od strane brojnih kultura, uključujući i budističku kulturu u jugoistočnoj Aziji, te grčku i keltsku.
Ovaj kamen je poznat kao kockarski kamen jer donosi dobru sreću. Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac.

Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac.

Nalazišta

Italija, Brazil, Kina, Indija, Rusija, Tibet, Nepal.

Zašto je aventurin dobar za vas?

Veoma je dobro imati ovaj kamen pored sebe jer povećava poslovne prilike, povećava uspeh na poslu, privlači obilje, šanse i prihode. Daje hrabrost, blagostanje i jača intuiciju.
Aventurin je savršen kamen za isceljivanje nesloge i postizanja harmonije. Njegova umirujuća energija neće uticati samo na vas, već i na sve one oko vas.

Ukoliko uključite aventurin u svoj život, to će vam dati snagu i sposobnost da formirate značajnije odnose sa drugima bez negativnosti i nesuglasica. Aventurin prvenstveno deluje tako što čisti srčanu čakru. Kada je srčana čakra blokirana, ona dovodi do potisnutog, uznemirenog stanja, a kada je otvorena i jasna, može se razviti osećaj ličnog altruizma i pozitivnosti koji će vam doneti sreću.

Aventurin je odličan kamen za nošenje u obliku nakita zbog svoje lepe, sjajne, zelene boje. Idealan način za nošenje aventurina kao nakita jeste da se nosi preko srčane čakre, bilo u vidu broša ili priveska.

Isceljenje i zdravlje

Budući da je povezan sa prolećem, aventurin može biti veoma koristan kamen ako patite od promene raspoloženja vezanih za sezonske prilike ili od zimske depresije. U slučaju problema sa očima, poput kratkovidosti, konjunktivitisa, i drugih problema, dobro je jednom dnevno leći, zatvoriti oči i na kapke staviti kristale aventurina. Ostati tako, u blago meditativnom stanju, narednih 15 minuta. Za to vreme osetićete blago zagrevanje, što je znak da kristal deluje. Pri ovom postupku uz aventurin možete dodati i plavi čipkasti ahat, da bi se pojačalo lekovito dejstvo.

Aventurin može umiriti vašu dušu kada ste uznemireni i može doneti unutrašnji mir koji će vam pomoći da lakše prebrodite teška vremena i stresne situacije. On posebno deluje na srčanu čakru, sprečava nepravilne ritmove, napade panike i anksioznosti, te jača srce. Dobar je za oči, kao i za čišćenja kože. Odlično deluje kod dermatitisa, psorijaze, te sprečava opadanje kose.

Blagostanje i prosperitet

Za avanturin, posebno zeleni, veruje se da povećava blagostanje i donosi uspeh u karijeri, te pomaže da se vidi i lako pronađe rešenje i izlaz is svih teških situacija.
Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost.

Ovaj kamen je poznat kao kockarski kamen jer donosi sreću, a veruje se da će vam „Dama sreće“ priskočiti u pomoć u igrama na sreću, ako kamenčić aventurina nosite u levom džepu.
Ovaj kamen je takođe dobro imati kod sebe kad idete na razgovor za posao, ili kada nešto prodajete.

Ljubav i veze

Kao jedan od najboljih kamenova za promovisanje harmoničnih odnosa, aventurin je nezamenljiv za bilo koga u bilo kojoj fazi romantične veze. Aventurin će vas sprečiti da budete slepi za partnerove greške, ali će vas u isto vreme sprečiti da cepidlačite kada je u pitanju potraga za savršenim partnerom.

Ako odlučite da počnete da živite zajedno ili da se venčate, onda će aventurin održati harmoniju u vašem odnosu dok se budete nalazili u periodu promene. On će sprečiti sve uobičajene zamke poput nervoze koja je normalna kad dvoje ljudi počinju da provode više vremena zajedno. Ukoliko ste u vezi već duže vreme, aventurin vam može pomoći da osnažite i unesete novi polet u svoju vezu.

Kada su u pitanju druge vrste odnosa, aventurin je izuzetno koristan i pomaže da se održe pozitivni odnosi sa svima koji vas okružuju, bez obzira da li su to vaši poslovni partneri, prijatelji ili vaša porodica.

Aventurin će vam pomoći da vidite stvari iz perspektive drugih ljudi, a takođe će delovati tako da i oni bolje razumeju i vas i vaše postupke.

Čišćenje i punjenje

Čisti se dva puta mesečno pod mlazom tople vode, a onda se ostavi nekoliko sati na suncu da upije što više toplote i svetlosti.

Zodijak

Aventurin je povezan sa srčanom čakrom.
Pogodan je za sve znakove Zodijaka, a posebno je dobar za one koji su rođeni u znaku Device i Vage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *