Kristali se tradicionalno koriste za zaštitu kao i za uklanjanje blokada i poboljšanje zdravlja, ljubavi, finansijskog uspeha i dobrobiti. Smatra se da ove prelepe tvorevine pojačavaju energije zemlje, sunca i meseca te da odgovaraju na želje onoga ko ih poseduje i pomažu mu da manifestuje svoje ideje i ciljeve.
Ovo je spisak osnovnih kristala od kojih bi svako od nas trebalo da poseduje bar jedan.

Amazonit

Kristal vitalnosti i ravnoteže. Veruje se da pojačava životnu snagu i elan, donosi osećaj istine i časti, povećava snagu komunikacije. Pojačava intuiciju, psihičke sposobnosti, kreativnost i intelekt. Pomaže kod koncentracije, smanjuje stres i relaksira. Pojačava životnu snagu i pruža miran san.

Ametist

Neutrališe negativne energije okruženja, donosi mir, pomaže da se postigne fokus. Olakšava donošenje odluka. Pojačava memoriju. Štiti od noćnih mora. Od davnina je poznat kao kristal koji sprečava pijanstvo i štiti od svih drugih oblika neumerenosti. Pomaže da se prevaziđu tuga, bol i ljutnja.

Citrin


Ovaj žuti kamen ima snažne pozitivne vibracije. Može vam pomoći da podignete energiju, počnete na život gledati pozitivno i jasno iznesite svoje namere.
Citrin se smatra jednim od najmoćnijih kristala za manifestaciju. On ima reputaciju kamena koji predstavlja magnet za novac i bogatstvo. Stavite komad citrina na list papira na kome ste ispisali svoje želje. Na taj način će se one mnogo brže manifestovati.

Dimni kvarc (čađavac)


Odličan kristal za otklanjanje stresa. Pomaže da se lakše podnesu teški periodi. Pojačava odlučnost, otklanja depresiju i smiruje emocije. Vraća pozitivne misli, umiruje noćne more i pomaže da se lakše manifestuju namere. Umanjuje strah od neuspeha.

Fluorit


Poznat i kao Kamen mudrosti. Fluorit pojačava intuitivne sposobnosti, veze između ljudskog uma i univerzalne svesnosti. Ubrzava učenje i duhovno buđenje. Povećava samopouzdanje i spretnost. Pročišćava i stabilizuje auru.

Gorski kristal


Ovo je jedan od najpopularnijih kristala za početnike. Takođe je jedna od osnovnih komponenti zemljine kore. Donosi jasnoću, jača namere i pomaže reprogramiranje na staničnom nivou. Povećava vibracije kristala koji ga okružuju. Često se koristi za čišćenje i ponovno aktiviranje drugih kristala.

Granat


Ovaj kristal podstiče hrabrost, poverenje, volju, iskrenost i vernost. Razvija maštu i želju za novim spoznajama. Granat nas podučava kako da slušamo svoj unutrašnji glas i svoju intuiciju i kako da izbegnemo stereotipe i predrasude. Mnogi drevni narodi su ga koristili kao amajliju.

Hematit


Dovodi u harmoniju um, telo i duh. Raspršuje negativnost i sprečava da negativna energija uđe u auru. Vraća mir i harmoniju. Podiže samopouzdanje i jača snagu volje. Pomaže kod lečenja ovisnosti, poput preteranog konzumiranja hrane i pušenja. Poboljšava pamćenje.

Jaspis


Poznat kao Vrhunski negovatelj. Ovaj kristal pruža podršku u periodima stresa. Donosi mir i ispunjenje. Donosi odlučnost u svim pothvatima. Potpomaže brzo razmišljanje, potiče organizacijske sposobnosti i sprovođenje projekata u delo. Dopunjava telo energijom.

Kalcedon


Apsorbuje i raspršava negativnu energiju. Obnavlja vitalnost i motivaciju. Ovo je visoko-energetski kristal koji stimuliše kreativnost. Donosi osećaj radosti i sigurnosti.

Karneol

Karneol je kristal koji pomaže da se postigne mir i harmonija, te nosioca oslobađa od depresije. Takođe je izraziti kristal zaštite, koji će vas zaštititi od nesreća, krađe ili prirodnih katastrofa. On pojačava energije, unosi psihičku vitalnost i radost. Štiti od loših vibracija, uvećava samopoštovanje, pomaže u karijeri, stimuliše kreativnost. Ima sposobnost pročišćavanja drugih kristala.

Lapis lazuli

Poznat je i kao Kraljevski kamen. Ovaj kristal poseduje sposobnost da brzo odagna stres i donese duboki mir. Donosi harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Malahit


Ovo je kristal koji pojačava i pozitivnu i negativnu energiju, pa je potrebno da se njime pažljivo rukuje. Ovo je kristal preobražaja, koji nemilosrdno ukazuje na ono što blokira duhovni rast. Podstiče poduzimanje rizika i promenu. Podučava kako da se preuzme odgovornost za vlastita dela, osećaje i misli.

Mesečev kamen

Kamen novih mogućnosti. Povezan je sa podsvešću i intuicijom. Posebno je dobar za uspostavljanje harmonije i hormonske ravnoteže te balansiranja muške i ženske energije. Potiče intuiciju i empatiju. Izaziva lucidne snove, posebno u danima punog meseca, pa se osetljivim osobama ne preporučuje njegovo nošenje u tom periodu.

Oniks


Oniks je kristal koji štiti od negativne energije i umiruje strahove. Pomaže razvoju samokontrole i dostizanju duhovne zrelosti. Smatra se da ovaj kristal oslobađa nosioca karmičkih dugova.

Opsidijan


Ništa se ne može sakriti od opsidijana. Ovaj kristal izvlači na površinu skrivene emocije i neprijatnu istinu, da bi ih zatim razgradio. Ovo svojstvo ga čini jednim od najmoćnijih lekara duše. Stimulira rast na svim nivoima. Tera na istraživanje nepoznatog i otvara nove horizonte.

Plavi čipkasti ahat


Pomaže pri usmeravanju i stabilizaciji energije. Ovo je umirujući kamen koji deluje polagano i nežno, ali nosiocu donosi veliku snagu. Poboljšava koncentraciju i analitičke sposobnosti. Leči unutrašnji bes. Koristan je za eliminisanje emotivnih trauma. Stvara osećaj sigurnosti.

Rozenkvarc


Ovo je kamen ljubavi. Često ga nazivaju i Venerinim kamenom. Rozenkvarc će vam pomoći da privučete ljubav, otvorite srce i podignete samopouzdanje. Regeneriše kožu, sprečava boranje i omogućava da se dobije lep ten. Oko osobe koja ga nosi stvara harmonične vibracije, koje privlače paznju ljudi.

Selenit

Selenit je još jedan moćan kamen za čišćenje koji osigurava pozitivan protok vibracija između vas i drugih kristala u vašoj kolekciji. To ga čini idealnim kristalom za početnike. Brzo uklanja negativnu energiju iz tela i čisti auru.
Pomerajte kristal selenita pored tela, idući od vrha glave prema nogama. Ponavljajte ovaj ritual za čišćenje dok se ne osetite potpuno regenerisani pozitivnim vibracijama. Nakon toga ćete imati obnovljen osećaj ravnoteže i zaštitu bele svetlosti koja vas povezuje sa univerzumom.

Sunčev kamen


Pročišćava sve čakre i unosi svetlost i energiju. Dozvoljava istinskom ja da se pokaže u punom sjaju. Delotvoran je protiv depresije te otklanja mračna raspoloženja. Pojačava samopouzdanje.

Šungit


Zovu ga i kamenom života. Koristi se za naturalizaciju elektromagnetnih frekvencija, upija negativnu energiju i detoksifikuje organizam. Veruje se da je star oko dve milijarde godina. Predstavlja moćnu zaštitu kada se nosi na telu.

Tigrovo oko


Tigrovo oko je kristal koji je tradicionalno nošen kao talisman protiv uroka i kletvi. Pomaže pri ostvarivanju ciljeva, prepoznajući unutarnje potencijale i potičući jasnoću namere. Smatra se da tigrovo oko donosi sreću onima koji ga poseduju i nose. On važi za jedan od najmoćnijih kristala kada su u pitanju privlačenje novca i dobrih poslovnih šansi, kao i privlačenje i održavanje blagostanja.

Tirkiz


Raspršuje negativnu energiju, pruža zaštitu od elektromagnetnog smoga. Usklađuje i balansira čakre. Ovo je kristal empatije i ravnoteže, realizacije i kreativnog rešavanja problema. Veruje se da upozorava nosioca na nadolazeću opasnost ili neverstvo tako što menja boju.

Turmalin


Čisti auru i otklanja blokade. Raspršuje negativnu energiju i ukazuje na rešenje problema. Ovo je odličan kristal za balansiranje i povezivanje čakri. Na fizičkom planu, vraća energetske tokove u ravnotežu.

Žad


Ovaj kristal privlači prosperitet i daje mudrost nosiocu. Pomaže bržu manifestaciju želja. Donosi harmoniju, štiti od zla. Privlači sreću i prijateljstvo. Privlači obilje prirode, pomažući nosiocu da stvori fizički prosperitet i blagostanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *