Neki od najslavnijih dijamanata na svetu potiču iz poznatog rudarskog područja Indije koje se nalazi u okolini grada Golkonda.

Na obalama reke Krišna, koju često nazivaju Reka dijamanata, u dužini od oko 300 kilometara, odvijale su se intenzivne rudarske aktivnosti, koje su rezultirale pronalascima brojnih dijamanata, od kojih su mnogi imali izuzetnu čistoću i veličinu.

Teško je utvrditi tačan period kada su pronađeni neki od svetski poznatih dijamanata, ali je nepobitna činjenica da su potekli upravo sa obala ove reke.
Neke od pronađenih dijamanata je za sebe zadržala aristokratija tog područja, kao dokaz svog bogatstva, moći, prosperiteta i prestiža. Očito, dijamanti nisu samo „najbolji prijatelji devojkama“.

Dijamantska ogrlica iz filma Mulen Ruž

Gde se danas nalaze dijamanti iz Golkonde

Koh-i-Nur (186 karata) – deo britanskog kraljevskog nakita, London

Postoji legenda o Koh-i-Nur-u koja kaže: “Ko poseduje ovaj dijamant posedovaće čitav svet, ali će takođe upoznati težinu nesreće. Samo Bog, ili žena, može ga nositi nekažnjeno.”

Darja-i-Nur (182 karata) – deo iranske kraljevske kolekcije, Teheran

Smatra se najvećim ružičastim dijamantom na svetu.

Dijamant Hope (46 karata) – izložen u Smitsonijan Institutu, Vašington

 

I pored lepog naziva Nada (Hope) mnogi ga smatraju ukletim dijamantom, koji za sobom ostavlja trag propasti, nesreće i smrti. Izložen ultraljubičastom zračenju, isijava sablasno crvenim sjajem.

Dijamant Veliki Mogul (787 karata) – izgubljeni dragulj, koji je nestao tokom invazije Nadir Šaha na Delhi.

Replika. Po nekima, ovaj dijamant je ukraden, a kasnije je dospeo do Rusije, gde je ugrađen u carski skiptar Katrine Velike (pod nazivom dijamant Orlov).

Pit ili Regent dijamant (410 karata) – izložen u muzeju Luvr, Pariz

Ovaj dijamant našao se u krunama kraljeva Luja XV i XVI, i u nakitu Marije Antoanete. Ukrašavao je Napoleonov mač. Danas se nalazi u dijademi carice Evgenije, izložene u muzeju Luvr.

Dijamant Orlov (300 karata) – izložen u riznici dijamanata u Kremlju, Moskva

Poklon grofa Orlova ruskoj carici Katarini Velikoj.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *