Dvorac na Zmajevim linijama

1980. godine ekscentrični arhitekta Edvin Kingsburi vođen konceptom „harmonične arhitekture“, za klijenta je sagradio jedinstvenu okruglu centralnu zgradu sa 4 krila, okruženu odsjajem vode sa prelepih ribnjaka, na visoravni u zaleđu Bajron Bej, u Novom Južnom Velsu. Čitavo zdanje napravljeno je na mestu gde se presecaju zemljine energetske linije (ley lines), poznate u istočnoj tradiciji i kao Zmajeve linije.

1986. godine Naren King je otkrio ovu veličanstvenu, jedinstvenu zgradu, koju je lokalno stanovništvo zvalo „Dvorac“ i odlučio da je kupi. Pored kupovine kuće i imanja veličine 25 hektara koje ju je okruživalo, Naren je odlučio da mu ona postane sedište firme Cristalight (Kristalna svetlost), pošto se godinama pre kupovine kuće bavio veleprodajom kristala. Bio je jedan od prvih direktnih uvoznika koji je u Australiju uvozio prirodne kristale iz celog sveta i snabdevao njima lokalne prodavce kristala.

Lokalna hipi zajednica je osetila da se „tu nešto događa“ pa su počeli da posećuju dvorac u potrazi za kristalima.

U međuvremenu, Naren je nastavio da putuje u sve delove sveta u potrazi za prirodnim kristalima visokog kvaliteta. Tako se jednom dogodilo da je uvezao toliko rozenkvarca, da je odlučio da njime oiviči staze oko Dvorca. Posetioci su ovo prihvatili sa znatiželjom i počeli da hodaju „stazama rozenkvarca“ u potrazi za mirom i uvidima. Kako se broj posetilaca povećavao, Kingovi su odlučili da otvore kafe bar (Lotus kafe), u kojem bi posetioci mogli da se osveže. Tako se rodila vizija Šambala vrtova, mesta gde bi ljudi mogli da dožive magiju, čuda, lepotu i energiju.

Veran viziji Naren je nastavio da sakuplja kristale, a poslednjih 17 godina njegova supruga Sono King (koja se bavi dizajniranjem kristalnog nakita) posvetila se dizajniranju vrtova, labirinata, staza za šetnju, platoa na kojima su postavljene statue Buda i veliki kristali, kao i pejzažnom osvetljenju koje stvara čaroban noćni ugođaj.

Čarobna pećina

Ovaj vrt sa visokim bambusima posađenim uz staze, jestivim tropskim povrćem i biljkama kakve se mogu naći u tropskim kišnim šumama, predstavlja najveću svetsku kolekciju kristala otvorenih za javnost. Pored stena rozenkvarca teških 4 tone i visokih ametistnih geoda, vrtovi su prošarani velikim i malim kristalima, u spektru sjajnih boja tako impresivnih da izgledaju više kao svet fantazije nego stvarnost.

Ono što trenutno privlači najveću pažnju posetilaca je krunski dragulj Kristalnog dvorca – Čarobna pećina. Reč je o najvećoj do sada poznatoj geodi ametista, koja je formirana pre više od 120 miliona godina severnom Urugvaju. Kada se džinovski balon formira unutar rastopljenog toka lave, pritisak, toplota i gvožđe zajedno stvaraju milione malih kristala ametista.

Čuvši vest da je urugvajski farmer pronašao masivnu geodu, Naren je bez oklevanja poleteo da je pogleda. Geoda je široka oko 5,5 metara i teži oko 20 tona.
„Kada smo videli ovu impresivnu geodu, znali smo da je moramo doneti kući.“, rekao je Naren. „Ova čarobna kreacija prirode je naš dar Kristalnom dvorcu za njegovo 30-godišnje postojanje.“

Od trenutka kada je smeštena u vrtove, Čarobna pećina je postala atrakcija. Posetiocima je dozvoljeno da uđu unutar geode, gde se zajedno mogu smestiti četiri odrasla čoveka, i meditiraju, često pod nadzorom i vodstvom iskusnih trenera koji vode učesnike na „duboke unutrašnje puteve“.

Ostale atrakcije koje se nude posetiteljima Kristalnog dvorca su: Iskustvo dnevnog mira, Iskustvo kristala – radionica o korišćenju kristala, Aura fotografija, čitanje tarot karata kao i obilazak Šambala vrtova.

Hodanje među bogovima Šambale

Čarobni vrtovi Šambale su izuzetno uređeni suptropski vrtovi ispunjeni čudesnim mirom. Šetajući kroz bujno rastinje i egzotično rascvetano bilje, otkriti ćete među njima skrivene labirinte, kamene spirale, zid napravljen od ametista, kristalne fotelje u kojima možete da se opustite i odmorite.

Naći ćete neočekivano na retke kristale, prelepe geode i fosile od kojih su neki stari i do 500 miliona godina. Ovo isceljujuće utočište ima mnoštvo prelepih mesta na kojima se možete prepustiti meditaciji, a blagotvorna energija ovoga mesta će vam dati opuštenost i spokoj.

Vrtovi Šambale su dom jedine Kalačakra svetske mirovne stupe na Južnoj hemisferi, koju je blagoslovila Njegova Svetost Dalaj Lama.

Pored Stupe, u vrtovima vas čeka četiri metra visoka statua Bude, kao i druge, druge ručno rezbarene statue.

Ostale atrakcije koje posetioce čekaju u baštama Šambale su: Lavirint, Damanhur spirala, Put razmišljanja, Šuma prijatelja i porodice i šetnja kišnim šumama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *