Zeleni žad nosi energiju Zemlje i prirode. Nosiocu daje zdravu, okrepljujuću energiju koja je istovremeno stimulativna kao i umirujuća za srce. Privlači obilje prirode u vaš život, pomažući vam da stvorite fizički prosperitet i blagostanje. Žad će vam pomoći da neutrališete samo-nametnuta ograničenja, da prihvatite svoje ambicije, ideje i želje i olakšati vam da ih realizujete.

Osobine

Ukoliko u svoj život želite da unesete prosperitet i obilje, nabavite komadić žada. Bilo da ga nosite kao nakit ili kao oblutak u tašni ili novčaniku, žad će se pokazati kao odličan talisman za privlačenje sreće. Pored toga žad donosi unutrašnji mir i harmoniju a takođe se od davnina veruje da nosiocu daje dugovečnost i mladalački izgled.

U kineskom pismu simbol za cara i simbol za žad su gotovo istovetni. Ovo nije slučajnost. Dok su na zapadu vladari cenili dijamante i rubine kao statusne simbole, na kineskom dvoru najcenjeniji je bio žad, kao simbol statusa, duhovnosti, čistoće i zdravlja. Njegov kineski naziv je “yu” i znači “kraljevski kristal.”

U kineskoj tradiciji žad je takođe bio simbol svih pet vrlina čoveka: mudrosti, saosećanja, pravde, skromnosti i hrabrosti, pa su simboli tih vrlina urezivani u komade žada.

Žad može da bude bele, žute, narančaste, crvene, smeđe, plavo-zelene, plavo-sive, ljubičaste pa čak i crne boje, ali je od svih bio i ostao najcenjeniji zeleni žad.

Tvrdoća žada na Mosovoj skali je 6.5 – 7.

Poput Kineza i drugi narodi širom sveta su veoma cenili žad. U Britaniji postoji legenda da u ranim danima ljudi nisu imali čime da se odbrane od napada divljih zveri, pa je Bog oluje uzeo deo zelene boje iz duge i napravio od njega oružje. Bile su to prve sekire od zelenog žada. Tako je pored nakita korišten za izradu bodeža, mačeva, sekira i drugog oružja, zbog toga što ga je lako ispolirati i održavati oštrim.

Nordijske legende kažu da Vikinzi nikada nisu išli u borbu ukoliko njihovo oružje nije bilo izrađeno, ili bar imalo neki ukras od žada.

Tek 1863. godine ustanovljeno je da se naziv Žad koristi za dva slična, ali različita kristala: žadit i nefrit. Žadit je tvrđi i ređi i najčešće se koristi za izradu nakita, dok se nešto mekši nefrit obično koristi za izradu figurica i nekih drugih predmeta.

Nalazišta

Žada ima u Kini, Rusiji, Egiptu, Meksiku, Tajlandu, Mijnamaru, Japanu, Tibetu, Kanadi i SAD-u.

Zašto je žad dobar za vas?

Energija ovog kristala će vam pomoći da sačuvate smirenost, samopouzdanje i strpljenje u svim životnim situacijama. On će vam obezbediti osećaj samopouzdanja tako da ćete s lakoćom rešavati probleme vezane za rad i karijeru, kao i odnose sa ljudima koje smatrate teškim ili preterano zahtevnim.

Žad je takođe poznat i kao kristal sreće. Ukoliko ga nosite ili držite u kući, on će vam dati ili ojačati energiju ljubavi, bogatstva i zdravlja.

Dobro je da ga imate uz sebe ukoliko priželjkujete napredak u karijeri ili ukoliko želite da postignete lični razvoj. U oba slučaja će vam pomoći da jasno definišete i osmislite svoje ciljeve i način njihovog postizanja.

Budući da je ovo i kristal koji donosi samopouzdanje i čini da više cenite sebe i svoje sposobnosti, u slučaju neuspeha učiniće da pokušate iznova i da budete uporni u postizanju zadatih ciljeva.

Kao kristal koji otklanja negativnosti i blokade može da se primeni za balansiranje i normalizaciju svih čakri, a time i da vam pomogne u otklanjanju barijera u svim aspektima vašeg života.

Isceljenje i zdravlje

Žad pozitivno utiče na bubrege, nadbubrežnu žlezdu, žučnu kesu i jetru, a takođe i na smirivanje nervnog sistema. Smatra se da pomaže u lakom i brzom izbacivanju kamena i peska iz bubrega.

Isceljujuće energije žada blagotvorno deluju na ćelijsku regeneraciju, smanjenje grčeva u mišićima, probleme vezane sa kostima, kao i kod obnavljanje vezivnog tkiva u zglobovima.

Nakon kirurških zahvata pomaže bržem iscelivanju rana. Kod tinejdžera se pokazao kao efikasna pomoć u prevazilaženju poremećaja u ishrani a kod žena može da pomogne u problemima vezanim za reproduktivne organe.

U zemljama Istoka postoji vekovna tradicija da se ovaj kristal drži u blizini trudnice da bi joj olakšao porođaj, a takođe su njime darivana novorođenčad.

Žad je efikasan kod smanjivanja otoka, tako što potpomaže drenažu limfnog sistema i ubrzava cirkulaciju krvi.

Blagostanje i prosperitet

Ukoliko imate privatnu delatnost, posebno onu koja je vezana sa prodajom, a želite da vam se otvore mogućnosti za rast i širenje posla, za dobijanje ugovora, porudžbina i novih klijenata, dobro je da uvek sa sobom nosite žad.

Ovaj kristal pomaže da steknete pozitivan stav prema novcu, kao i da postanete kreativni u osmišljavanju novih ciljeva i ideja koje će vas dovesti do prosperiteta i napretka.

Takođe će vam pomoći da osvestite najdelotvornije načine za postizanje finansijske sigurnosti i blagostanja.

Ljubav i veze

Žad donosi sreću, razumevanje i harmoniju u vašem porodičnom životu i romantičnim vezama.

Često u životu kasno uvidimo da je za održavanje harmonične veze neophodan razgovor, inače se stvari gomilaju sve dok ne dođe do eksplozivnih izjava i svađa. A razlog tome je što niste uvideli da postoji problem.

Upravo u tome je magija žada. On će vam pomoći da uvidite da problem postoji i rešiti ga na vreme. Iskrenost u vezi je od velikog značaja a ovaj lepi kristal će vam dati samopouzdanje da svaki problem podelite sa partnerom.

Žad pomaže u emocionalnom izlečenju, daje nadu i poboljšava odnose.

Ukoliko ste sami i želite da pronađete ljubav, žad će vam pomoći u ostvarivanju te namere.

Čišćenje i punjenje

Žad se čisti tako što se drži pod mlazom tekuće, mlake vode oko pet minuta.

Puniti se tako što se ostavi da stoji nekoliko časova na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Zodijak

Žad je kristal koji je preporučljivo koristiti tokom meditacije, pošto smiruje um i pomaže emocionalno opuštanje, te vraća ravnotežu i harmoniju srčanoj čakri.

Ovaj kristal je posebno delotvoran za horoskopske znakove ovan, vaga i bik.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *