Verujem u sve, dok se ne dokaže suprotno. Verujem u vile, mitove i zmajeve. 
Sve to postoji, čak i ako je to samo u vašoj glavi. Ko može reći da snovi i noćne more 
nisu jednako stvarne kao i ovo ovde i sada?

Džon Lenon

Zdrav razum bi nalagao ljudima da se drže što dalje od čudnih i zastrašujućih mesta, ali su oduvek postojali i postojaće ljudi avanturističkog duha, koji ne samo da osećaju magnetsku privlačnost prema paranormalnim pojavama, već i veruju da će imati sreće i vratiti se da ispričaju o onome šta su videli i doživeli.

Ukoliko se i vama dopada ideja vikend plovidbe sa okusom nadnaravnog, možemo vam predložiti dva zanimljiva područja.

Bermudski trougao

Priče o nestalim brodovima i glasine o brodovima bez posade koji plove sami u vodama bermudskog trougla, pojavljuju se bez najave i potom ponovo nestaju bez traga, dugo su hranile maštu ljudi.

U moderna vremena, ovaj čudni svet koji kao da živi u nekoj vlastitoj dimenziji, počeo je da velom tajne prekriva i avione koji su leteli preko tog područja.

U Bermudskom trouglu nijedan kompas nije u stanju da daje tačno čitanje, odnosno pokaže pravac u kojem se nalazi severni pol.

U ovoj oblasti često se može videti čudno, neprekidno svetlo i žuta magla. Avioni i brodovi koji su iznenada nestali, nisu imali nikakve mehaničke kvarove.

Sargaško more

Ovo sablasno mirno more čija površina je prekrivena jednom vrstom morske alge iz roda Sargassum,  nalazi se na sredini Atlantskog okeana, a jednim delom zalazi u područje bermudskog trougla.

Ono ne zapljuskuje obale nijednog kopna na svetu. Njegove granice nisu strogo definisane kao što je to slučaj sa drugim morima, već ga omeđuju četiri morske struje – sa zapada Golfska, sa severa Severnoatlantska, sa istoka Kanarska, a sa juga Severnoekvatorijalna, koje oko njega formiraju nestalnu granicu.

Svake godine, u periodu od februara do aprila, kada osete da im je došlo vreme umiranja,  mužjaci i ženke se spuštaju iz jezera i reka, potoka i kanala, spuštaju se ka moru, pa dalje ka okeanu i ka svom rodnom kraju – Sargaškom moru, da ponove ceo ciklus parenja, rađanja i umiranja.

Nautičke priče ispredane od davnih dana govorile su koliko je opasno zaći u ovo područje tišine, gde retko kada ima vetra i gde postoje debeli slojevi alge. Mnogi brodovi su usled toga ostali zauvek zarobljeni, pa se često pominje i kao groblje brodova.

Prilikom studije koju je pomoću naprednog informatičkog programa sprovela prestižna američka firma Bel, pažljivo su proučeni brojni neobjašnjivi fenomeni uočeni u Bermudskom trouglu i u drugim oblastima gde su zabeleženi misteriozni nastanci brodova sa čitavim posadama.

Jedini zaključak postignut ovom studijom bio je taj da su se svi uočeni fenomeni javljaju ciklično!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *