Sir Džordž Somers

Godine 1609, ser Džordž Somers je krenuo na putovanje prema novoj engleskoj koloniji Džejmstaun u Virdžiniji. Na putovanje je krenuo iz Plimuta, sa flotom brodova. Na njegovom vodećem brodu, Sea Venture (Morski poduhvat), nalazili su se naseljenici, kao i većina hrane i zaliha za novu koloniju u Džejmstaunu.

Tokom putovanja, flotu je zahvatila snažna oluja, tokom koje je jedan brod potonuo, a vodeći brod Sea Venture je odvučen jakim vetrovima od ostatka flote.

Nakon nekoliko dana u brod Sea Venture je počela da prodire voda. Kapetan, koji je bio potpuno iscrpljen i izgubio svaku nadu u spas, namerno je skrenuo brod na morski greben, za koji se ispostavilo da pripada otočju Bermuda.

Srećom, svih 150 putnika je preživelo ovaj brodolom. Oni su ostali na ostrvu deset meseci, i osnovali prvo naselje na njemu. To je bila prva engleska kolonija na otočju Bermuda. Većina naseljenika je kasnije nastavila putovanje prema prvobitnom odredištu, ali je njih nekolicina ostala da bi održali britansko pravo na pronađene nove teritorije.

Danas je naselje koje su osnovali poznato kao grad Sveti Džordž (St. George), glavni grad istoimene pokrajine koja se nalazi na istočnom delu Bermuda. Zvanično proglašen gradom 1612. godine, bio je glavni grad sve do 1815. godine, kada je tu ulogu preuzeo grad Hamilton.

Džon Rolf

Prvo dete rođeno u naselju Sveti Džordž bila je Bermuda Rolf, kćerka Džona i Sare Rolf. Bermuda je rođena u februaru 1610. godine, a svega dva meseca nakon toga, i ona i njena majka su umrle. Udovac, Džon Rolf je nakon njihove smrti nastavio put prema Virdžiniji i nastanio se u Džejmstaunu.

Rolf je bio jedan od brojnih privrednika, koji su videli priliku da steknu imetak u novom svetu. Uspeo je da dođe do semena biljke duvan (mada su Španci, koji su u to vreme držali monopol nad ovom biljkom, kažnjavali prodaju semena smrtnom kaznom). On je prvi uspešno kultivisao novu vrstu duvana 1613. godine koja je odlično uspevala na području nove kolonije.

Uzgajanje duvana zahtevalo je velike površine zemljišta i dosta radne snage, što je stimulisalo brz rast kolonija u Virdžiniji.

Džon Rolf je 1614. godine oženio kćerku indijanskog poglavice plemena Pouhatan, Pokahontas. Priča o indijanskoj princezi, kojoj je pravo ime bilo Matoaka što na jeziku njenog naroda znači mala čigra, a koja je umrla kao Rebeka Rolf 1617. godine prilikom posete Velikoj Britaniji, ostala je inspiracija za mnoge priče, slike, kao i filmske scenarije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *