Era života na Marsu

Kao jedan od naših najbližih i najpoznatijih suseda, Crvena planeta je služila kao izvor legendi i nade od davnih vremena pa sve do danas.
Sa svojim 24,6-satnim danom i snežnim polarnim kapama, Mars je zaista jedina planeta u Sunčevom sistemu koja izgleda obećavajuće za život – bilo vanzemaljski, bilo kao mesto na kome bi ljudi mogli izgraditi kolonije i živeti.
U periodu 50-ti i 60-tih godina 20.veka ideja o postojanju života na Marsu doživela je izuzetnu popularnost, koja je svoj odraz našla kako u popularnoj literaturi, tako i u svetu nauke. Mnogi naučnici su pokrenuli projekte izučavanja uslova koji vladaju na našem mitskom susedu i njihove pogodnosti za život, kao i razvoj planova za teraformiranje planete.
Ovaj period, koji mnogi nazivaju Era života na Marsu, okončan je kada su prvi roveri dodirnuli marsovu površinu i poslali slike sveobuhvatne, beživotne pustinje.

Trka za Mars

U poslednjih nekoliko godina interesovanje javnosti za Mars je naglo poraslo, posebno nakon otkrića tragova koji ukazuju da je marsovom površinom nekada tekla voda.
Interesovanje je dodatno produbljeno planovima Elona Maska kao i drugih organizacija, uključujući i NASA, što se pretvorilo u pravu utrku ko će prvi uspostaviti održivu ljudsku koloniju na Marsu.
Na sve ovo se nadovezuje nagli porast grupa koje pokušavaju dokazati da je na Marsu postojala civilizacija, koja je uništena u kataklizmi takvih razmera da su i ostale planete, uključujući i samu Zemlju, pretrpele znatna oštećenja. Po njima, ova tragedija ne samo da je dovela do propasti tadašnje, visokorazvijene civilizacije na Zemlji, nego je i čovečanstvo za dlaku izbeglo potpuni nestanak.
Uporište za svoje tvrdnje ove grupe pronalaze u slikama koje su marsijanski roveri godinama vredno slali na Zemlju. Po njima, na slikama su vidljive strukture čije poreklo se ne može pripisati prirodnim silama.

Ledene ploče

U prilog kako teoretičarima izgubljene civilizacije Marsa, tako i onima koji su se uključili u trku za kolonizaciju Marsa, idu i najnovija otkrića ogromnih ledenih ploča, od kojih se mnoge nalaze tik ispod površinskog sloja prašine.
Snimanja koja su vršena iz orbite, u periodu od 3 godine, pokazala su dodatne iznenađujuće elemente: delovi ledenih ploča koje su postale vidljive na površini, predstavljaju deo rasprostranjenog geološkog sloja. Jednostavnije rečeno, ledene ploče nisu ograničene na uska područja, već se naprotiv nalaze na većem delu planete.
Drugo zanimljivo otkriće jeste da ne postoje meteorski krateri u ovim ledenim formacijama, što opet ukazuje na činjenicu su one formirane tek nedavno.
Da li ovo ukazuje da su teoretičari koji tvrde da je Mars nekada bio nastanjen u pravu? Da li je Mars nekada imao atmosferu i veliki okean? Da li je atmosfera nestala, usled globalnog nuklearnog rata, a prašina prekrila marsijanski okean koji se zaledio?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *