Košu kristali

 

Kristali visokog kvaliteta su pronađeni u prefekturi Jamanaši tokom perioda Edo (1603 – 1868). Bogatstvo nalazišta je doveo do stvaranja industrije nakita, koja je prošla kroz dug period razvoja. Tehnike kristalnog poliranja napredovale su sa vremenom, a danas postoje mnoge kompanije i zanatlije koji poliraju i obrađuju kristale i koji se bave izradom nakita.
Iako je originalni rudnik kristala zatvoren a područje proglašeno nacionalnim parkom, zanatlije su nastavile da rade. Danas se obrađuju prvenstveno kristali koji se uvoze iz drugih područja, a Grad Kofu je postao najveći izvoznik obrađenih kristala u Japanu, pa je time stekao naziv Grad kristala.

Vremenom, rezbarenje i obrada kristala su prerasli u pravu umetnost, a način obrade kristala tipičan za ovo područje postao je poznat kao Košu. Kristali obrađeni na ovaj način poznati su kao Košu kristali.
Kod rezbarenja Košu kristala primenjuje se široka paleta dizajna, pa se pod veštim rukama majstora kristali pretvaraju u vibrantne figure, uključujući i verne figure životinja, zmajeva i šarmantnih likova iz modernog stvaralaštva za decu.

Muzej nakita Jamanaši

U blizini železničke stanice Kofu nalazi se Muzej nakita Jamanaši, koji govori o istorijatu nakita u ovom području. Eksponati u muzeju objašnjavaju istoriju razvoja industrije i prikazuju primere finog nakita i alata koji se koriste za njihovu izradu.
Subotom, nedeljom i državnim praznicima zanatlije za posetioce priređuju demonstraciju svog zanata. Ovim performansima oni očaravaju posetioce koji, gledajući majstore na delu, postaju svesni da je obrada kristala prava umetnost.

 

Pored ovoga muzej nudi i časove izrade nakita, pa oni koji to žele uz instrukcije i vođstvo majstora mogu sami da izrade nakit za sebe. Ove radionice su postigle veliku popularnost. Rukovođeni time i vlasnici prodavnica u kojima se kristali obrađuju i prodaju omogućili su posetiocima da izaberu neobrađene kristale koje umetnici rezbare pred njima, uz sasvim pristupačnu cenu.

Uz muzej i trgovine, u Gradu kristala se mogu videti i prelepi japanski kristalni vrtovi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *