Ovo je kamen čišćenja i dinamike koji budi radost, donosi svetlost i toplinu. Apsorbuje negativnu energiju i pretvara je u pozitivnu. Podstiče organizam na samoisceljenje, povoljno deluje na endokrini sistem, tiroidnu žlezdu i trudnoću. Donosi stabilnost u život i motiviše nosioca na ostvarenje ciljeva.
Ćilibar se koristi da donese energiju strpljenja, zaštite, romantične ljubavi, senzualnosti, pročišćenja, ravnoteže, isceljenja i smirenosti onima koji ga nose.

Osobine

Ćilibar ne spada u minerale i kristale u pravom smislu te reči, već je zapravo reč o fosilizovanoj smoli četinara koja je stara milionima godina.
Njegove boje variraju i obično se može naći u različitim nijansama braon, narandžaste i žute boje. Pored toga, može se naći i ćilibar u zelenoj, crvenoj i plavoj boji. Može biti providan ili zamućen a ređe se može naći fluorescentni primerak.
Ćilibar se lako može bušiti i rezbariti, pa je pogodan za izradu nakita i perli. Zbog toga, kao i zbog svoje lepote i neobičnih osobina (sposobnost da se naelektriše, insekti i lišće zarobljeni u njemu), ćilibar je već od perioda paleolita korišćen kao nakit.

Tvrdoća ćilibara na Mosovoj skali je 2 – 2.5.
Za ćilibar se smatralo da poseduje natprirodne moći, a njegov nastanak je u raznim religijama objašnjavan uglavnom božanskim uticajima.
U metafizičkom svetu ćilibar je visoko cenjen zbog svojih energetskih i lekovitih svojstava i čudesne životne energije koju poseduje. Smatra se da ima moć da apsorbuje negativnu energiju i pretvara je u pozitivnu, podstiče organizam na samoisceljenje, donosi stabilnost u život i motiviše na ostvarenje ciljeva.
Srati Rimljani su smatrali da poboljšava sluh i vid, a u Evropi, Arapskim zemljama i Egiptu je korišćen za smirivanje raznih upala, odnosno kao antibiotik koji se dobivao tako što su prah ćilibara mešali sa medom ili prirodnim uljima.
Kod nas se i danas zadržao običaj da se deci stavlja ćilibarska ogrlica kada im niču zubi, da im olakša bolove.
Ljubav prema ćilibaru pokazao je i pruski car Fridrih Vilhelm I, koji je izgradio čuvenu Ćilibarsku sobu, koju je predao na korišćenje ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. (Nacisti su je opljačkali tokom Drugog svetskog rata, a replika sobe, koja se danas može videti u Katarininoj palati u Carskom selu, je završena 2003. godine).

Nalazišta

Najveća nalazišta ćilibara su na Baltiku, posebno u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Pored toga postoje depoziti ćilibara u Nemačkoj, Rumuniji, Kolumbiji, Italiji, Švajcarskoj, Austriji, Rusiji, Dominikanskoj Republici, Burmi, Meksiku i Velikoj Britaniji.

Zašto je ćilibar dobar za vas?

Energija ćilibara koja je vesela, topla i deluje zaštitnički i isceliteljski učiniće da nestanu negativna raspoloženja, strahovi i brige. On će vam pomoći da se rešite stresa i anksioznosti kao i fizičke i mentalne iscrpljenosti.
On je snažan stabilizator emocija i neprestano će vam vraćati optimistično raspoloženje i veru da život može biti lep i ispunjen svetlošću i mirom.

Ćilibar će takođe pomoći da se poboljša vaša kreativnost. Kada radite sa energijom ovog kamena, nikada vam neće nedostajati inspiracije i konstruktivnih ideja.

Ćilibar ima mnogo pozitivnih osobina koje će pomoći u lečenju vašeg fizičkog tela i emotivnog bića, a pokazao se i kao snažna zaštita od svih oblika psihičkih napada.

Isceljenje i zdravlje

Pored poznatog svojstva da umiruje bolove i da na organizam deluje kao antibiotik, ćilibar se koristi za stimulisanje metabolizma i rešavanje svih metaboličkih problema. Veoma je efikasan kod problema sa alergijama. Posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa respiratornim organima.
Poznato je takođe da ćilibar čisti krv, revitalizira tkiva i pomaže da organizam povrati energiju, pa je odličan za osobe koje se oporavljaju od duže bolesti ali i za one koji pate od melanholije i depresije.
Od davnina se koristio za ublažavanje bolova u zglobovima i ligamentima, kao i kod tegoba izazvanih reumatoidnim artritisom. Odličan je za jačanje mišića srca i za poboljšanje rada endokrinog sistema.
Ćilibar je efikasna pomoć za otklanjanje bolesti želuca, jetre i slezene.
Priznat je i kao odlično sredstvo za lečenje impotencije i neplodnosti.
Ćilibar je kamen čišćenja i dinamike, budi radost, donosi svetlost, vitalnost i toplinu.

Blagostanje i prosperitet

Ćilibar stimuliše intelekt, pojačava mentalnu jasnoću, pojačava fizičku vitalnost i omogućava donošenje pravilnih izbora. Ovo ga čini odličnim pomagačem na planu postizanja prosperiteta. Ćilibar pojačava kreativnost, pomaže nosiocu da prihvati promene i da prati svoje snove. On je odličan kamen za odstranjivanje samonametnutih prepreka. Pomaže nosiocu da izgradi pozitivan stav i poverenja u sebe i svoje sposobnosti.
Pored toga, ćilibar je poznat i kao kamen manifestacije. On će vas inspirisati da iskoristite svoje darove i talente kako biste privukli bogatstvo i obilje u svoj život. On otklanja osećaj nesigurnost, strahove i nedoumice i pošto nosioca ispunjava energijom odlučnosti i inspiracije.
Uz to, daje hrabrost da isprobate nešto novo, da se odvojite od kalupa i da preuzmete rizike, koji će vas dovesti do prosperitetnih nagrada.

Ljubav i veze

Kada je reč o ljubavi i ljubavnim odnosima, ćilibar može da bude veoma moćan i koristan kamen.
On je simbol lepote i privlačnosti. Uz njega ćete bolje da ceniti sve lepe stvari, a i vi sami ćete biti privlačni za oči vašeg partnera. Pored toga, vi sami ćete postati tolerantniji i imati više strpljenja i razumevanja za partnera. Ćilibar će pojačati vašu moć anticipacije, tako da ćete se lakše suočiti sa neočekivanim događajima i umećete da odgovorite na njih na pravi način.
Ćilibar će u vaše veze uneti stabilnost, fleksibilnost, strpljenje i povećati osećaj poverenja i tolerancije. On će zaštititi vaš odnos od spoljašnjih negativnih uticaja i pomoći da se odstrane sve energije koje narušavaju mir i razumevanje. Otkloniće ljubomoru, nesigurnosti, strah i nedostatak poverenja.
Ćilibar će vam dati mudrost da prihvatite stvari koje vam se dešavaju, a nad kojima ne možete da imate kontrolu i koje ne zavise od vas.

Čišćenje i punjenje

Čisti se kratko pod mlazom mlake vode. Ukoliko izgubi sjaj, možete da ga ispolirate koristeći za to meku tkaninu.
Pošto je ćilibar osetljiv, nemojte da ga izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti, nego ga punite rano ujutru ili predveče kada je sunčeva svetlost blaga, ili u hladovini.

Zodijak

Ćilibar ima snažno dejstvo na solarni pleksus, ali se može koristiti i za poboljšanje rada i pojačanje energetskog protoka kod svih drugih čakri.
Posebno je delotvoran za horoskopske znakove rak, lav, blizanci i devica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *